Regionmuseet vinnare i Årets samtidsdokumentation

Ett av rummen på Kontrapunkt i Malmö som användes vid flyktingmottagningen. Foto: Pressfoto

Regionmuseet Kristianstad prisades för sin dokumentation som gjordes av flyktingmottagningen med start hösten 2015.

delningar

Regionmuseet Kristianstad har under onsdagen vunnit pris för Årets samtidsdokumentation tillsammans med Kulturen i Lund, Malmö museer och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Priset fick de för dokumentation som gjordes av flyktingmottagningen med start hösten 2015. Vinnaren utsågs av DOSS - Dokumentation av Samtida Sverige, och priset delades ut på Sveriges Museers vårmöte.

- Vi är väldigt glada och stolta över den här utmärkelsen. Tack vare ett gott samarbete med andra institutioner i regionen kunde vi snabbt reagera och göra en relevant dokumentation över en situation som påverkade och än i dag påverkar hela Sverige, säger Anna Hansen, museichef på Regionmuseet Kristianstad i ett pressmeddelande.

Hösten 2015 ökade flyktingströmmen till Sverige och runt 1000 personer per dag sökte asyl i Sverige. Ett dokumentationsprojekt initierades av Regionmuseet Kristianstad och omedelbart involverades Kulturen, Malmö Museer och Institutionen för kulturvetenskaper på Lunds universitet. I början var resurserna knappa, men ett omfattande arbete sattes igång och våren 2016 beviljades medel från Kultur Skåne och Statens Kulturråd.

Bland det material som samlades in finns artefakter, bilder, berättelser, barnteckningar, intervjufilmer och videoupptagningar. Materialet har redan använts i utställningsproduktion, i samband med vetenskapligt artikelskrivande, föredrag och i form av en rapportfilm. Materialet kommer också inom kort finnas tillgängligt för framtida forskning.

FAKTA

Motivering - Årets Samtidsdokumentation

I ett långvarigt, genomtänkt och varierande samarbetsprojekt lyckas de fyra institutionerna belysa ett av de mest brännande och aktuella samhällsområdena i vår samtid. Projektet har arbetat med beprövade etnografiska metoder men har också på ett förtjänstfullt sätt utvecklat nya i samverkan mellan museer, universitet och civilsamhälle. Dokumentationen har genererat ett brett och rikt material som omfattar hela flyktingmottagandet ur skilda perspektiv. Sammantaget är projektet Flyktingdokumentation en gedigen och inspirerande samtidsdokumentation till glädje och nytta för samhälle och museiverksamhet idag, men också för framtida och fördjupande historieskrivning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar