Regeringens förslag – ålderskrav på vattenskoter

Danmark, Norge och Finland har ålderskrav. I Sverige ställs ännu inga krav på vem som får köra vattenskoter.

delningar

Förra året omkom två personer efter en vattenskoterolycka i Köpenhamn. Danska regeringen har sedan dess reglerat möjligheterna för att få köra vattenskoter. Från och med i år krävs det förarbevis och en åldersgräns på 16 år för att få köra.

I Sverige har man under flera år diskuterat om man bör införa förarbevis och åldersgräns. I juli skickade regeringen in en remiss med förslaget att lagstifta ett ålderskrav på 15 år för att få köra vattenskoter.

Vakthavande befäl vid Kustbevakningen Syd, Peter Boussard, säger till SVT att det inte är vattenskotern som är problemet, utan den som framför den.

— Man vet inte vilka lagar och regler som gäller i det område man kör i, och eftersom det inte krävs någon utbildning kan vem som helst sätta sig och köra, avslutar Peter Boussard.

Det är idag tillåtet för barn att köra vattenskoter. Det beräknas finnas cirka 5 000 vattenskotrar i Sverige, varav de flesta används inom uthyrningsverksamhet. De flesta uthyrare har redan i dag frivilligt tillämpat en åldersgräns på mellan 19 och 21 år för att få hyra vattenskoter.

Skulle förslaget lagstiftas, träder lagen om körning med vattenskoter in den första juni 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.