Laddar

Rättegången igång om smash- and grabkuppen

Guldsmedsbutiken efter kuppen. - Foto: Henrik Nordell

I dag startade den första av tre rättegångsdagar i den uppmärksammade smash- and grabkuppen.

delningar

Tre män, 34, 42 samt 54 år gamla, ställdes i dag inför rätta för den uppmärksammade smash- and grabkuppen i centrala Kristianstad. De misstänks ha stulit gods värda 1,7 miljoner kronor i den välkända guldsmedsbutiken på morgonen den 7 januari.

Med en hjullastare körde tjuvarna rakt genom skyltfönstret och förstörde stora delar av inredningen. Det tog bara någon minut, sedan hade de försvunnit med ett stort antal smycken. Samtliga förnekar brott.

Åklagaren har under den flera månader långa utredningen samlat teknisk bevisning som ska binda männen till stölden. Det finns övervakningsfilmer vid en bensinstation. Där ska männen ha träffats i två bilar för att tanka samma dag som kuppen skedde.

Telefonerna har också pejlats. Eftersom att ingen av männen hör hemma i Skåne har de fått ge sina förklaringar till varför de befann sig i Kristianstad. Det är något som P4 Kristianstad rapporterade om under dagen.

Ett av vittnena ska ha sett hjullastaren köra från Hästtorget, runt Galleria Boulevard och mot guldsmedsbutiken på Nya Boulevarden. Det skedde samtidigt som 42-åringens mobiltelefon befann sig i närheten av Hästtorget. Han säger att det var "oturligt", men har sin förklaring.

Enligt dagens förhör var han i Kristianstad den dagen för att träffa en kvinna. Han ville dock inte uppge något namn på henne och kunde inte uppge någon adress. Den 54-årige mannen uppgav samma skäl till varför han befann sig i Skåne. Det vill säga att träffa en kvinna.

Den tredje misstänkta gärningsmannen, 34-åringen, berättade att han var i Kristianstad för att köpa det smärtstillande läkemedlet Tramadol samt för att flyga drönare. Han stoppades av polisen bara sex timmar innan kuppen utanför Hässleholm. Då rapporterades han för olovlig körning samt för innehav av narkotika.

Utöver telefonpejlingen, övervakningsfilmer och vittnen har det även hittats glassplitter i en av männens bilar. Enligt åklagaren är det av samma glastyp som butiken använt sig av. Rättegången kommer att avslutas den 27 juni. Därefter väntas domen.

Relaterade artiklar