Prognos: Färre jobbtillfällen i Skåne i början av året

Foto: Sutichak Yachiangkham, Mostphotos

Här är de branscher som har mest positiva prognoser inför början av 2019.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Arbetsgivarna i Skåne förväntar sig en minskad efterfrågan på arbetskraft i början av det nya året, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i Skåne tror på en inbromsning på arbetsmarknaden nästa år. Samtidigt ser vi en generell trend där kompetensbristen gör det svårt att hitta arbetskraft i de branscher som faktiskt behöver rekrytera. Vi arbetsgivare kommer att behöva ta till nya sätt att hitta arbetskraft och vidareutveckla kompetens för att matcha dagens och morgondagens krav, säger Lars Forseth, vd ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden för regionen ligger på -6 procent för det första kvartalet. Det är en ganska stor skillnad när man jämför med motsvarande period för 2018 då prognosen låg på +7 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +5 procent.

De tio branscher som undersökts i Arbetsmarknadsbarometern har alla positiva jobbprognoser för det första kvartalet. Byggbranschen har lämnat en jobbprognos på +12 procent och även inom hotell- och restaurang samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn ser det ut att bli en stor efterfrågan.

– Det är glädjande att arbetsgivare i flera branscher tror på att inleda det nya året med fler jobbtillfällen, framför allt inom byggbranschen. Under hösten har medier rapporterat om en oro för att byggboomen snart kommer avta, men den avspeglas inte i arbetsgivarnas jobbprognos för det kommande kvartalet, säger Lars Forseth.

Några större förändringar i behovet av arbetskraft syns dock inte inom handeln, transportsektorn, energisektorn och de gröna näringarna, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar