I samarbete med annonsör

Positivt och negativt med smslån utan UC

Om olyckan är framme och oväntade utgifter uppstår kan man behöva pengar relativt snabbt.

delningar

Om sparkontot inte räcker till som buffert, så är den självklara räddningen att låna pengar. Har man inte vänner eller släktingar som vill eller kan låna ut den summan så måste man gå till banken.Med de flesta banklån kan det ta upp till ett par veckor att få pengarna. Därför blir det allt populärare med snabbare alternativ i form av smslån. När du tecknar ett smslån så smsar du dina personuppgifter och önskat lånebelopp och får snabbt svar tillbaka om din ansökan gått igenom eller nekats. Blir din ansökan beviljad så får du pengarna någon dag senare.

Du kan även bli beviljad smslån utan UC om du skulle ha en betalningsanmärkning, något som du vanligtvis nekas av de flesta andra typer av lån. De flesta långivare som beviljar smslån går via ett annat kreditupplysningsföretag än UC eftersom det är billigare. Det är också fördelaktigt för dig i och med att dina förfrågningar inte registreras hos UC och då behåller du din kreditvärdighet.

Många långivare erbjuder faktiskt räntefria smslån till nya kunder, vilket innebär att du inte behöver betala ränta överhuvudtaget. Det kan du spara många hundralappar på. När det kommer till räntefria lån som inte räknas som välkomsterbjudande, kan de uteblivna räntekostnaderna kompenseras av dolda avgifter. Läs därför igenom villkoren noggrant innan du signerar något.

Ett smslån kan vara bra om du är i ett snabbt behov av pengar, men det finns nackdelar med denna låneform som låntagaren bör hålla koll på. De negativa aspekterna med smslån är att räntan är högre jämfört med banklån. En annan faktor är att löptiden är kortare, vilket ger dig mindre tid till att betala tillbaka lånet och räntan. Det finns några få långivare som tar ut dyra avgifter och ohyggliga räntor på sina lån. Det är olika från långivare till långivare vilka typ av villkor de erbjuder på sina smslån. Det bästa du kan göra för att undvika höga räntor och obehagliga avgifter är att jämföra olika smslån. Det kan du göra genom gratistjänsten lanutanuc-guide.se, där du kan jämföra lån beroende på belopp, löptid och effektiv ränta.

De flesta känner till TV-programmet Lyxfällan som handlar om människor som trillat i skuldfällan. De som inte har koll på sin ekonomi riskerar på grund av smslån att hamna i en ond spiral, där personlig konkurs är slutet. Eftersom smslån är så lättillgängligt gör många det till en vana att leva över sina tillgångar. Smslån ska alltså alltid vara en sista utväg. Som med alla lån, måste du ha koll på din privatekonomi för att vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid. 

De största fördelarna med smslån utan UC är att de passar perfekt vid oförutsedda utgifter. Att teckna smslån är enkelt, du behåller din kreditvärdighet hos UC och så får du pengarna snabbt. Nackdelen är de högre räntorna, den korta löptiden och andra avgifter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.