Populära barnleksaken försvinner efter giftlarm

Foto: Wikipedia Commons/MST

Alla butiker i Norden ska sluta sälja det som beskrivs som årets trendleksak.

66 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under 2018 har klämleksaken "squishies" växt i popularitet och enligt Konsumentverket är det årets trendleksak. En squishy är en samlarleksak för barn mellan 6-8 år som finns i olika former och föreställer oftast söta djur, frukter och sötsaker. Men nu försvinner de från alla butiker.

Anledningen är att den danska myndigheten Miljöstyrelsen meddelat att den populära leksaken är giftig, och inte borde finnas i familjers hushåll. Under tisdagen drogs därför produkten tillbaka från alla BR-leksaker och Toys"R"us-butiker.

– När den danska Miljöstyrelsen kontaktade oss i går eftermiddag informerade vi alla butiker i Norden om att sluta sälja squishies, säger Liselotte Gjerdrum Carlsen, som är Top-Toys nordiske kommunikationschef, där BR-leksaker och ToysRus ingår till Kvällsposten.

Efter att Danska Miljöstyrelsen hade genomfört tester på tolv olika squishies kunde man konstatera att de fanns kemiska ämnen i leksaken.

"I samtliga av de 12 produkterna fanns det skadliga ämnen i så pass höga koncentrationer att det kan medföra en risk för barn om de leker med dem under en längre tid", skriver de i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.