Laddar

Politikerna väntas säga nej till jättebygget i Åhus

På onsdag ska politikerna i byggnadsnämnden ta ett beslut om det lägenhetshotell som GBJ Bygg och Kantarellens ägare vill uppföra på stranden i Åhus. Förslaget är att inte tillåta någon byggnation. Här är förklaringen.

delningar

Tidigare under våren lämnade fastighetsbolaget GBJ Bygg tillsammans med ägarna av Kantarellen in bygglovshandlingar för ett jätteprojekt vid stranden i Åhus. Idén är att uppföra totalt 40 lägenheter med utsikt mot havet. Tre stycken hus ska det bli, tre våningar höga. Visionen är att börja bygga nästa år med inflyttning under år 2019.

– Vi tror att detta kommer lyfta hela området. Just nu är det ganska slitet så detta blir stor uppfräschning. Vi skapar en attraktiv produkt som kommer att ligga i ett unikt läge. Det blir en helhetssatsning, sade Johan Sahlén på GBJ Bostadsutveckling AB, tidigare till 24kristianstad.

Nu ska ärendet upp till byggnadsnämnden och där är förslaget att politikerna ska neka ett bygglov. Bygglovschefen, förvaltningschefen och en byggnadsinspektör har tillsammans skrivit ett utlåtande som nämnden nu ska ta ställning till. Enligt dem strider bygglovet av lägenhetshotellet mot detaljplanen. Att ändra den typ av plan kan ta ett år att genomföra.

På marken är det i dag endast tillåtet med hotell och restaurang. Fastän det kommer att finnas krav på att lägenheterna hyrs ut 25 veckor om året, tycker tjänstemännen att lägenheterna räknas som ett vanligt privatboende. De hänvisar till plan- och bygglagen där det står att ”så kallade andelshus – där enskilda privatpersoner äger en andel av ett bostadshus – är att betrakta som bostäder och inte som hotell.”

Enligt bygglovshandlingarna ska det i bottenplanet på den ena byggnaden finnas en glasskiosk, frisör, café/spa samt en mindre reception. I källaren på samtliga byggnader ska det byggas parkeringsgarage. För att få plats med husen ska en restaurang och nattklubb rivas.

Ett beslut om bygglovet kommer att tas på tisdag i nästa vecka, då byggnadsnämnden sammanträder.

Relaterade artiklar