Politikerna i debatt om ett levande centrum

Två förslag om ett mer levande centrum togs upp när politikerna sammanträdde i kommunfullmäktige. Partierna är oeniga om Stora Torg.

delningar

Socialdemokraterna står bakom de två motioner som nyligen tagits upp i kommunfullmäktige i Kristianstad. De båda handlar om att utveckla Stora Torg och stadsdelen Norr. Det vill säga området i stadskärnan i riktning mot vattentornet.

Det ena förslaget från nuvarande migrationsministern Heléne Fritzon skickades in redan år 2013. Där var en av idéerna att ha ett bilfritt Stora Torg till fördel för andra typer av verksamheter. Det är en fråga som väckte debatt.

– De parkeringsplatser som vi har på gatumark i Kristianstad är viktiga att behålla, både för handeln och för kommuninvånarna. Att ta bort parkeringsplatser permanent för att ha uteserveringar på sommaren är direkt olämpligt, sade Carl-Henrik Nilsson (SD).

– Det är som att ni har någon allergi att peta på parkeringsplatser. Vi måste titta på stadsutvecklingen och måste se på hur vi skapar en bättre citykärna. Någon enstaka parkeringsplats kan få stryka på foten utan att skada tillgängligheten, replikerade Anders Tell (S).

Den andra motionen från Anders Tell handlar att bygga om Östra Storgatan mellan Stora Torg och Norretullskolan. Förlaget är att bredda den ena trottoaren för att göra gatan mer promenadvänlig. Då blir det större möjlighet för restaurangerna att ha uteserveringar längs gatan.

Förslaget är att göra trottoaren på Östra Storgatan bredare och mer promenadvänlig.

Sverigedemokraterna var det enda parti som sade nej till båda förslagen. I talarstolen återkom de till möjligheten att parkera på Stora Torg.

– Vi ser förslaget som direkt förödande för staden och dess utveckling. Alla kommuninvånare ska ges möjlighet att ta bilen till staden oavsett om de ska handla, besöka dess service eller kommunens förvaltningar. Blir det för krångligt att besöka staden då riskerar vi att de bilburna kunderna åker till en annan stad, sade Carl-Henrik Nilsson (SD).

Byggnadsnämnden har tidigare fått uppdrag att utreda frågan om ett levande centrum. Nu tas även kommunledningen, Handelsstaden Kristianstad och tekniska nämnden med i arbetet med att utveckla hela stadskärnan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar