Laddar

Politiker vill ha badhus i centrum – nu kommer bakslaget

I kommunstyrelsen lyfte politikerna förslaget om att placera badhuset i centrum. Nu kommer bakslaget från den statliga myndigheten.

delningar

Byggnationen av badhuset i Kristianstad har blivit en följetong inom politiken. Det har tidigare tagits ett beslut att den ska uppföras i Näsby intill högskolan. Peab  ska vara huvudentreprenör och anläggningen ska stå klar vid årsskiftet 2021/2022.

I slutet av januari tog kommunalrådet Pierre Månsson (L) upp frågan i kommunstyrelsen om att undersöka ifall badhuset kan byggas i centrum istället. Det är något som Kristianstadsbladet tidigare har skrivit om. Idén som ursprungligen kom från Moderaterna var att bygga badhuset på bangårdsområdet.

Enligt en tre år gammal kalkyl slopades det förslaget eftersom att det blev 25 miljoner kronor dyrare än att bygga på Näsby. Det kan jämföras med prognosen för totalkostnaden för simanläggningen. Den har i dag vuxit till närmare en halv miljard kronor.

Kommundirektören fick uppgiften att skriva till Trafikverket som äger bangården tillsammans med Jernhusen. Här är en del av mejlet: ”Vi har från Kristianstads kommun ett önskemål om att så snart som möjligt få ett färskt besked om när Trafikverket bedömer att spåren som tidigast kan rivas upp så att marken kan göras tillgänglig för byggnation”.

Nu har beskedet kommit från den statliga myndigheten. De skriver att de den 20 februari år 2017 fattade ett beslut om att upphöra med underhåll på delar av Kristianstads godsbakgård. Att ta ett beslut om nedläggning kommer dock att dröja till år 2020 och först år 2022 kan det bli tal om en rivning av spåren.

Svaret har kommenterats av kommunalrådet Pierre Månsson, efter det mejl som Trafikverket skickade till kommundirektören i fredags.

– Det är oklart om Tivolibadet klarar det till 2022, och vi kan inte riskera att stå utan badhus i flera år. Därför är min bedömning, hur bra jag än tycker att bangårdsalternativet är, att vi inte har någon annan placering än den vid Krinova på Näsby, säger han till Kristianstadsbladet.

Relaterade artiklar