Polisens nya varning: "Fruktansvärt fult"

Foto: Mostphotos/Leif Ingvarson, Eugenio Marongiu.

"Det är väldigt lätt att åka dit" säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

De senaste månaderna har varningarna om olika former av nätbedrägerier haglat in.

Polisen varnar nu för bedragarnas senaste mål – din bankdosa.

– Det är väldigt lätt att åka dit. Därför är det extremt­ viktigt att man aldrig lämnar ut information på annans begäran. Aldrig någonsin, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Samtidigt som BankID ständigt utvecklas och blir säkrare, har bedragarna listat ut nya metoder för att komma åt dina pengar. Som 24Sverige skrev om tidigare i veckan, släppte BankID en uppdatering som gör det säkrare att logga in på din dator med hjälp av mobilen.

Men riskerna med att använda en bankdosa finns kvar.

– Den med råge över­vägande delen av dessa brott är med bankdosor i dag och inte bank-id. Bank-id har blivit svårare för banditerna att utnyttja, säger Jan Olsson till Aftonbladet.

Bedragarna ringer upp och övertalar offret att logga in eller att lämna ut sina uppgifter till bankdosan­. Sedan töms kontot. Framförallt är det äldre som drabbas, som har bankdosan som enda inloggningssätt.

– Det är fruktansvärt fult, för det är de som behöver sina­ pengar mest, men det struntar de här männi­skorna fullständigt i. Det är jäkligt­ lågt, fortsätter Jan Olsson.

Polisen har flera gånger gått ut med samma uppmaning om någon ringer och vill ha dina bankuppgifter eller vill att du loggar in på din bank medan ni pratar – lägg på luren. Bankerna ringer aldrig och ber om bankuppgifter via telefon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar