Polisen vill ha hjälp att lösa åtta Skånemord

Polisen vill ha hjälp att lösa gamla mordfall. - Foto: Arkiv

På onsdagen presenterade polisen åtta gamla Skånemord på sin hemsida. Kalla Fall-gruppen vill ha allmänhetens hjälp att klara upp dem.

delningar

År 2010 togs preskriptionstiden bort för mord och dråp. Det innebär att utredningar har startat efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner. Nu vill polisen ha hjälp att lösa dessa gamla fall, där man aldrig hittat någon gärningsman. På onsdagen gick polisen ut med information om 15 fall, varav hälften inträffat i Skåne.

- Vi är mycket tacksamma för alla som tar sig tid att kontakta oss och lämna information i förhoppning att dessa brott skall klaras upp och så att anhöriga till brottsoffren kan få en förklaring till vad som har hänt. Utan den hjälpen har polisen ett mycket svårare arbete. Från de anhöriga till offren har vi fått enbart positiv respons på vårt arbete, de är också tacksamma för engagemanget från allmänheten, säger Bo Lundqvist, kalla fall-gruppens chef.

Här är de fallen som polisen söker tips om. Samtliga ärenden rubriceras som mord:

År 1991, Lund: Niklas Elmberg, 20 år. Han skulle cykla från sina vänner vid Bantorget i Lund, men sedan dess har ingen sett honom i livet. Han anträffades död den 2 oktober utmed väg 16 i närheten av Fjelie.

År 1993, Hörby: Emil Rittbo, 6 år, befann sig i en bil tillsammans med sin pappa den 9 december då Färs & Frosta Sparbank samt Föreningssparbanken i Hörby utsattes för ett rån. De följde efter rånarna. Föraren klev ut från bilen och sköt både Emil och hans pappa.

År 1994, Malmö: Bengt Kronbert, 49 år, blev den 8 april överfallen i trapphuset till Östra Fäladsgatan. Han hittades av en granne och fördes till sjukhuset, men mannens liv gick inte att rädda.

År 1994, Helsingborg: Carl-Erik Björkegren, 73 år, var en känd finansman som bodde i Viken utanför Helsingborg. Det senaste livstecknet är från den 1 juni år 1994, då han talade med en anhörig i telefon. Mannen är aldrig hittad och år 2005 dödförklarades han.

År 1998, Åstorp: Sven-Erik Svärd, 65 år, var vapenhandlare. Han blev skjuten av två maskerade män och avled i sin bostad på Planteringsgatan. Det skedde den 23 november.

År 1999, Helsingborg: Morgan "Molle" Blomgren, 37 år, anmäldes försvunnen. Hans sista livstecken var den 23 februari. Morgan var medlem i Hells Angels, men hade uteslutits. Han har aldrig hittats och blev dödförklarad år 2009.

År 2001, Ystad: Julian Wysoczanski, 53 år. Hans kropp upptäcktes vid gården längs Rögla Byaväg under underliga omständigheter den 25 juli. Grannar hade märkt att det eldats vid gården och luktade illa. Vid en av brandplatserna hittades benrester från Julian.

År 2005, Malmö: Petar Grujic, 62 år. Den 7 juli befann han sig på en uteservering på Södergatan i Malmö. Gärningsmannen sköt honom bakifrån och försvann i riktning mot Gustav Adolfs Torg.

Tidigare i december har polisen släppt ytterligare 15 gamla mordfall. Majoriteten av de kalla fallen på polisens hemsida har inträffat inom Skåne.

Ett av dessa skedde i Öllsjö i Kristianstad. Det handlar om 29-åriga Eva-Marie Strandmark som hittades död den 30 juni år 2004. En tidningsbärare larmade räddningstjänsten efter att det synts rök komma ut från bostaden. I huset hittades kvinnan död. Hon misstänks ha bragts om livet innan branden bröt ut.

Här är alla mordfallen som polisen behöver hjälp att lösa.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar