Polisen varnar: Nära 900 anmälningar har gjorts

. - Foto: Matilda Larsson

Hela 1,3 miljoner svenskar har fått brev från företaget. "Det är allvarligt", säger Carolina Andersson, processråd vid KO.

Du och 4 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

Hela 1,3 miljoner personer i Sverige har fått brevutskick om att fabriksgarantin på deras bil måste förlängas.

I själva verket är det ett privat företag som gjort utskicken och nu har Patent och marknadsdomstolen dömt företaget att betala 1,5 miljoner kronor i marknadsstörningsavgift.

Konsumentverket har tagit emot bortåt 900 anmälningar och myndigheten får fortfarande in frågor om ”fordonsgarantin”.

Polissignaturen Lotta gjorde ett inlägg på polisens Facebooksida under torsdagskvällen där polisen går ut med information.

Många konsumenter har trott att brevet kommer från biltillverkaren, bilförsäljaren eller bilverkstaden och tolkat det som en förlängning man behöver göra för att inte stå utan skydd.

I Konsumentverkets stämningsansökan har man bifogat bland annat följande utdrag från en av anmälningarna:

"Köpte en bil 2015. Fick plötsligt en faktura från xx (red. anm.). Trodde då att det gällde att vi automatiskt var tvungna att ha garanti. Trots att vi har helförsäkring. Var i kontakt med dem och enligt de så hade vi ingen annan garanti. Så vi betalade den. Utan att vi förstod att vi bundit oss årsvis".

I en annan anmälan står det bland annat följande:

"Företaget utger sig att förlänga min garanti på bilen, det kändes som att det kommer från Skodafirman (auktoriserad) där jag servat bilen tidigare".

Domstolen förbjuder företaget och personen bakom företaget att påstå att bilens fabriksgaranti har upphört, eller snart kommer att upphöra att gälla när så inte är fallet. Detsamma gäller för påståenden att konsumenten står utan skydd och riskerar dyra reparationer, enligt polisen.

– Vi tycker att det är bra att domstolen delar vår syn på företagets metoder och utdömer ett så pass kännbart belopp i marknadsstörningsavgift. Över en miljon konsumenter har drabbats, säger Carolina Andersson, processråd vid KO i en kommentar och fortsätter:

– Det är allvarligt att företaget spelar på bilägarens rädsla och skapar en osäkerhet om vilket skydd man har. Därför är det bra att domstolen är tydlig med att de här metoderna inte är tillåtna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar