Polisen varnar för kidnappningshot – det här ska du tänka på

Arkivfoto: Krister Andersson, Bildbyrån.

Många svenskar ska ha fått hotfulla mejl de senaste dagarna där avsändaren försöker utpressa sina offer.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under natten till 3 juni startade ett massivt utskick av utpressningsmejl till svenska mailadresser.

Mottagarna av mejlet hotas med att de ska kidnappas om de inte betalar en lösensumma på 2000 dollar i den virtuella valutan Bitcoin till utpressarna.

– Det finns inte någon anledning till oro för mottagaren, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum i ett pressmeddelande.

Jan Olsson vet sedan tidigare massutskick av utpressningsmejl att en del mottagare kommer att betala vilket han avråder från.

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmejlen och vi inte vet inte heller vad de kommer att använda pengarna till, säger Jan Olsson.

Vad ska man göra om man får ett utpressningsmejl?

✓ Betala inte – allt är en bluff

✓ Gör en polisanmälan

✓ Bifoga mejlet eller en skärmdump av det i polisanmälan

Redan ett par timmar efter att utskicken började hade polisen mottagit hundratals anmälningar från personer som fått utpressningsmejl. Innehållet i mejlet går ut på att om mottagaren inte betalar 2000 dollar i bitcoins inom två dagar ska hon eller han kidnappas.

Avsändaren säger sig också vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning och att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att mardrömmen slutar om mottagaren betalar.

– Det står också i mejlet att mottagaren inte får kontakta polisen, men vår uppmaning är tvärtom att göra just det och att göra en polisanmälan, avslutar Jan Olsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar