Laddar

Polis slog larm: Matbutik fraktade slaktade djur i bagaget på bil

En matbutik i Kristianstad har fraktat slaktade djur in en personbil utan nedkylning. Det hela började med att polisen slog larm.

delningar

Den 29 augusti i år uppmärksammade polisen någon märkvärdigt i en personbil i Kristianstad. De bestämde sig för att följa efter och göra en kontroll. Bagageluckan öppnades och i utrymmet fanns det, vad som ser ut att vara minst åtta stycken köttstycken från slaktade djur. Det var bland annat huvud från lamm och inre organ.

Köttet var inplastat, men det fanns inte någon kylning. Polisen fotograferade köttet och tog kontakt med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Kristianstads kommun.

– Det är en allvarlig avvikelse som har resulterat i ett beslut att de inte får transportera kött på det här sättet. Det finns en risk att det bildas bakterier när rått kött inte håller en kyltemperatur. Man ska alltid hålla kylkedjan, säger Frida Olsson, livsmedelsinspektör.

Det visade sig att de slaktade djuren skulle köras till en livsmedelsbutik inom kommunen. Innehavaren har förklarat transporten i personbilen med att deras lastbil tillfälligt gått sönder. Det ledde till en extra kontroll, då inspektörerna upptäckte ännu fler brister.

Mat som skulle förvaras nedkyld höll en temperatur på mellan 12-17 grader. Rengörningen var bristfällig. Personalen som hanterade köttet använde handskar, men bytte inte dessa mellan olika moment. De uppges också haft en bristfällig kompetens i hur man hanterar livsmedel.

Efter händelsen har det gjorts en uppföljande kontroll. Då var bristerna åtgärdade. Inspektörerna fortsätter dock att ha koll på verksamheten i de rutinkontroller som genomförs kontinuerligt.

Relaterade artiklar