Laddar

Personalen tog hem nycklarna från fängelset

Vid minst två tillfällen har personal på anstalten i Vä fått med sig nycklarna hem. Säkerhetsbristen har nu utretts internt och det ställs krav på att skärpa rutinerna.

delningar

Den 16 januari i år skedde den första incidenten. En i personalen på anstalten i Vä utanför Kristianstad går hem från sitt arbetspass när dennes barn blir sjukt, men glömmer att lämna ifrån sig sina nycklar. Beslutet blir att den anställde får behålla nycklarna till fängelset under natten. Helt i strid mot reglerna.

Den 24 mars sker nästa incident. Man kontrollerar ett nyckelskåp och ser att där fattas nycklar. En anställd har råkat få med dem hem och kan inte lämna tillbaka dem, eftersom att han är onykter och därför inte kan köra. Dagen efter upptäcks det att ytterligare två nyckelknippor är borta. Då bestämmer sig Kriminalvården för att göra en större intern utredning. Den rapporten är nu färdig.

Myndigheten har gått igenom säkerhetshandboken där det står att nyckelskåpen ska inventeras regelbundet och att inga nycklar får föras utanför verksamheten. Om någon av misstag får nycklar med sig hem ska det rapporteras direkt och nycklarna ska återlämnas omedelbart. Kriminalvården har undersökt totalt 13 incidenter med nycklar på anstalten. Vid tre av dem har nyckelknipporna inte lämnats tillbaka förrän dagen efter.

Förklaringen till de nyckelknippor som fattades den 24 mars är att personalen helt enkelt missat räkningen av dessa i nyckelskåpet. Den som räknade kände en press från kollegorna att göra inventeringen snabbt, så att de kunde komma hem från jobbet kvickt på fredagen.

Nu ställer Kriminalvården krav på skärpta rutiner. Dels måste säkerhetskulturen bli bättre, där personal måste ta större ansvar att lämna sina nyckelknippor. Det ska också bli en ändring av inventeringen som gör det mindre stressigt att räkna nycklarna. Antalen i Vä kommer också att överäga att skaffa ett varularm, som larmar ifall någon försöker lämna platsen med nycklarna på sig.

Relaterade artiklar