Laddar

Patient tvingades gå i trappa med bruten nacke

Ambulanspersonalen fick patienten att gå i en trappa med bruten nacke. Nu får de myndighetskritik.

delningar

Det var i mars månad som en man i 50-årsåldern, bosatt i en by utanför Kristianstad, ramlade och slog sig. Han fick ont i armar, rygg och nacke. Ambulansen larmades till platsen, men de tyckte att han luktade alkohol och ska enligt anmälan därför inte ha tagit hans skrik på alltför stort allvar.

Trots smärtan fick han själv gå ner för en trappa och in i ambulansen. Då hade han brutit två kotor i nacken och hade en disk som låg och tryckte på ryggmärgen. De satte aldrig på någon stödkrage. Nu är mannen stelopererad.

Händelsen har anmält av en anhörig till mannen och nu har Inspektionen för vård och omsorg låtit utreda vad som skett. De konstaterar att ambulanspersonalen borde ha övervägt ifall mannen kunde ha skadat nacken, eller åtminstone satt på honom en krage under färden till sjukhuset.

De skriver att ”handläggandet av patienten var bristfälligt” och att det inte gjordes enligt sakkunnig vård. Behandlingen på sjukhuset var däremot bra, där de röntgade med en magnetkamera och förde mannen till operation.

Relaterade artiklar