Laddar

Parkarbetarna drar ett stort lass: ”De gör ett jättejobb”

Under sommaren är ungdomar tillsate på olika tjänster inom kommunen. En av de är som parkarbetare. En tjänst där man utför en av de viktigaste arbetsuppgifterna. Nämligen att rädda miljön och rensa bort allt skit som människor slänger i naturen.

delningar

Under sommaren arbetar 100 ungdomar födda 1999 eller 2000 som parkarbetare. Detta då de är fördelade över fyra tvåveckors-perioder där det jobbar 25 stycken åt gången. En av de som inte är rädd för att få skit under naglarna är Teknik-studenten William Palmquist. Efter att tidigare arbetat på C4-lägret, tog han chansen när han blev erbjuden en tjänst som parkarbetare. Men det var en slump som gjorde att han sökte.

– När jag gick i skolan såg jag en plansch på väggen om det. Så jag sökte och som tur var fick jag det.

Nu när efter en tid blivit varm i kläderna trivs han i rollen som parkarbetare.

– Det känns väldigt bra att göra en god gärning för samhället. Det är ju vi som underhåller och håller det rent. Sen känns det såklart bra att tjäna pengar samtidigt som du gör det.

Om han ser till konceptet ”feriearbete” tycker han att det är klockrent. Dock finns det sina för och nackdelar.

– Man tjänar inte lika mycket här som på andra arbeten, men samtidigt är det bra att få chansen att komma ut i livet. Det är viktigt att unga lär sig att ta ansvar för ett arbete, genom att bland annat komma upp i tid.

Trots alla lovord om arbetet, har han i nuläget en annan plan för vad han vill syssla med i framtiden.

– Jag skulle vilja bli någon typ av ingenjör.

Några som däremot har verkat längre inom yrket är arbetsledarna Addo Busulaszic, Daniel Nilsson och Albin Ellman, som även de har erfarenhet från olika sommarjobb i yngre ålder. Nu är de ansvariga för feriearbetarna då de bland annat åker runt till olika platser inom kommunen och ser till att de allmänt ytorna är fria från skräp. Något som inte är det enklaste.

– Det är inte sjukt utan helt brutalt vad mycket skräp det slängs i naturen. Man undrar vad folk tänker med, säger Addo Busulaszic och får medhåll av sina kollegor.

– Det är verkligen skrämmande när man ser vad som slängs, tillägger Albin Ellman.

Under sommaren har man hittat det mesta. Ett axplock av allt är diverse bildelar, batterier med syra i, möbler, barnvagnar, men värst av allt. Det har hänt att de funnit färdigpackade packet med knark alternativt heroinsprutor. Och det är inte på vilka ställen som helst.

Vi hittar det i parken, vid museet och så vidare, på de platserna där mest folk vistas. Tänk om ett litet barn skulle få tag i en spruta och sticka sig själv i fingret. Det skulle vara helt fruktansvärt, säger Addo Busuladzic.

Eftersom miljön lider av all nedskräpning, är det tur att årets feriearbetare sköter sig exemplariskt.

– Ungdomarna gör ett jättejobb, det är fantastiskt kul att se. Vi är väldigt nöjda med hur de sköter sig och vilken inställning de visar. Det är till och med så att det kommer fram folk och tackar ungdomarna och oss för allt slit vi lägger ner på att hålla staden ren. Då känner man att man verkligen gör en insats, berättar Daniel Nilsson och får medhåll av kollegorna.

Om man ser till antalet sopsäckar är det skrämmande stora mängder som förbrukas. Under fem veckor har de fyllt 1700 säckar vilket motsvarar fyra och en halv container. Men det är inte bara en massa små-skräp de hittar. För ett tag sedan gjorde Daniel Nilsson en upptäckt i Norra Åsum.

– Jag hittade ett halvt badrum, mitt ute i naturen. Jag förstår inte hur man kan göra så mot miljön. Det är ett stort problem för samhället som måste lösas.