Laddar

Pappan stoppades rattfull två gånger – polisen hyllas för sitt arbetssätt

"Kan innebära en vändpunkt i livet".

delningar

Julveckan är här, vilket innebär att många kommer köra till och från festligheter som julbord och själva julafton. Någon kommer kanske ta chansen, eller risken, att köra trots att man har druckit alkohol.

Ett facebookinlägg från Polisen engagerar många just nu. Inlägget handlar om att polisen stannar en bil, där föraren är stressad eftersom han är sen och behöver komma i väg till jobbet och dessutom lämna barnen som han har i baksätet på förskolan.

”Tillslut drar han ett djupt andetag och blåser. Utandningsprovet visar att han har druckit och han får följa med oss till stationen för att ta ett blodprov. Promillehalten i blodet är inte tillräckligt hög för att han ska förlora körkortet. Det blir böter den här gången. Vi erbjuder honom hjälp hos beroendevården för vi vet att det kan innebära en vändpunkt i livet, en chans att komma ur sitt missbruk. Men mannen är inte redo att ta emot hjälp den här gången”, skriver Polisen.

Två veckor senare stoppar polisen samma person igen. Den här gången vill mannen ta emot hjälp.

”Att erbjuda vård är en av arbetsmetoderna Polisen använder för att förhindra förare som kört alkohol- eller drogpåverkade att upprepa sitt beteende.”

Rattfylleri är en stor fara både för den påverkade föraren men även för medpassagerare och andra medtrafikanter. Ungefär en av fyra omkomna personbilsförare har visat sig vara påverkade av alkohol, detta trots att andelen som kör berusade är förhållandevis liten. Det visar hur mycket risken ökar för att en allvarlig trafikolycka ska äga rum när man förenar alkohol med bilkörning.

Källa: polisen.se

Relaterade artiklar