Laddar

Överviktig patient tvingades åka djurambulans

Patienten var för tung och fick åka djurambulans med en säng från Kristianstad. Nu vill chefsläkaren lyfta frågan om bättre beredskap.

delningar

En kraftigt överviktig person från Malmö fick vänta på vård i flera timmar med misstänkt blodförgiftning. Larmet kom i oktober månad, då patienten hade hög feber. Det uppstod dock problem när ambulanspersonalen skulle föra personen vidare till sjukhus.

Enligt en lex Maria-anmälan som nyligen lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vägde personen 230 kilo och fick inte plats i en vanlig ambulans. De blev tvungna att lösa situationen på ett ovanligt sätt.

Sjukvårdarna tillkallade en djurambulans från Helsingborg, en extrasäng som togs från C4 Teknik i Kristianstad samt tog hjälp av flera ambulanspersonal från andra orter i länet. Det gjorde att insatsen drog ut på tiden.

”Man insåg att det skulle bli bekymmer att lasta patienten i ordinär ambulans, främst på grund av volymskäl”, står det i anmälan.

Därefter uppstod ytterligare fördröjning då tre sjukhus hänvisade patienten vidare. Anledningen var att man ansåg att andra sjukhus hade bättre möjligheter att operera den överviktiga personen.

Först ut var SUS i Malmö som hänvisade till Lund som i sin tur hänvisade till centralsjukhuset i Kristianstad. Där ansågs det finnas kapacitet för att göra kirurgi på kraftigt överviktiga patienter. Från Kristianstad hänvisade man slutligen tillbaka till Malmö.

Under tiden behandlades patienten med antibiotika, syrgas och vätsketerapi. Till slut var man åter på akutmottagningen i Malmö, flera timmar senare. ”…en fördröjning som innebar en risk för patientens hälsa.” Historien slutade dock lyckligt.

– Det gick bra med behandlingen, patienten mår bra idag säger Arne Olofsson, biträdande chefsläkare på Region Skånes prehospitala enhet, till 24kristianstad..

Att personen fick åka runt i en djurambulans hade att göra med den tekniska utrustningen. Chefsläkaren lyfter nu frågan om att ha en bättre förberedelse inom den skånska vården, för kraftigt överviktiga personer.

– Ambulanserna är förberedda för patienter som väger upp till 450 kilo, men det kan uppstå problem när man ska flytta dem mellan olika britsar. Det går bra när det är planerade vårdinsatser, men i akuta fall som detta behövs det en bättre beredskap i hela Skåne. Antalet överviktiga patienter ökar, så det är något vi måste ta höjd för i framtiden, säger Arne Olofsson.

Text: André Kvist och Henrik Nordell

Relaterade artiklar