Laddar

Ofredade kvinna – tryckte upp henne mot vägg

19-åring döms för flera brott i södra Sverige.

delningar

Det var i november 2016 som en i dag 19-årig man från Nybro kommun gjorde sig skyldig till flera brott i Kristianstad och Karlskrona. För detta har Kalmar tingsrätt nu dömt mannen för ofredande, framkallande av fara för annan och skadegörelse.

Under en morgon krossade mannen först en fönsterruta på Kvarngatan, med hjälp av en sko, och ofredade sedan en kvinna. Kvinnan har berättat att hon nyligen parkerat sin bil på Södra Boulevarden när mannen kom fram till henne och bad om hjälp.

Han tog därefter tag i henne och bad om hennes mobil, varefter en förbipasserande kvinna hjälpte målsägande att komma loss. Mannen gav dock inte med sig, utan följde efter kvinnorna och tog ett nytt tag om henne – genom att trycka upp henne mot en vägg.

Mannen ska ha sagt att han inte skulle släppa förrän han fick hjälp. Kvinnan som tidigare hjälpt målsägande ringde dock polis som snabbt kom till platsen och tog väck mannen.

Vid åtalet har mannen nekat till både skadegörelsen och ofredandet. Istället har han förklarat att en medicin för psykisk ohälsa gjort att han inte ens kan komma ihåg att han varit i Kristianstad. I ett förhör i februari 2017 har mannen dock detaljerat berättat om händelsen och hur han då kände sig förföljd, vilket gjorde att han ville påkalla uppmärksamhet och få kontakt med polisen.

Kalmar tingsrätt menar att det hela gått tillväga så som åklagaren påstått. Vilket de finner styrkt med anledning av målsägandes berättelse, de många vittnesuppgifterna och det tidigare förhöret med 19-åringen.

Det är fastställt att mannen en tid innan brotten tagit mediciner och han har haft kontakt med psykiatriska avdelningar. Tingsrätten menar dock att det genom förhöret i februari 2017 är klarlagt att mannen varit medveten om sina handlingar och varför han har agerat som han gjort. Han kan därför inte ha anses saknat uppsåt.

Samma novemberdag drog mannen, som passagerare i en personbil, handbromsen under en färd i Karlskrona. Någonting som renderade i en olycka på E22. Tingsrätten dömer honom utöver detta även för två fall av ofredande i Nybro under 2016 och 2017.

19-åringens agerande under bilfärden i Karlskrona gör att Kalmar tingsrätt anser att gärningarna inte enbart kan sonas med böter. De menar även att mannen kan dömas till skyddstillsyn, även om han lider av en psykisk störning. Påföljden har därför bestämts till skyddstillsyn kombinerat med den psykiatriska kontakt som Frivården och psykiatriker väljer. Han ska även utbetala ett flertal olika skadestånd.

Relaterade artiklar