Nytt motorevent på Ivö: "Kan få buskörningarna att minska"

TwentyNiners satsar på att föra samman ungdomar med de äldre bilintresserade medlemmarna den 27 april.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

TwentyNiners är en förening med medlemmar i åldrarna 15 till 45 år, som jobbar med att främja motorintresserade ungdomars intresse i nordöstra Skåne, främst i Kristianstad och Östra Göinge. Den 27 april anordnar de det gratis motorevenemanget Ivö Meet 2019 på Ivö Camping där de räknar med att få plats med cirka 250 utställande fordon.

– Som det ser ut nu är det över 2600 personer som är intresserade av evenemanget på Facebook. Färjan dit begränsar oss lite i hur många vi kan ta dit, för den går tre gånger i timmen och kan därmed ta 63 bilar i timmen. Men jag tror att vi fyller upp de 250 utställningsplatserna. Många kommer redan på fredagen och campar, berättar Mikael Bergvall, ordförande i TwentyNiners.

Foto: Dan Berggren

Evenemanget är på samma plats som tidigare, men har nu fått ett nytt fokus och bytt namn. Till skillnad från tidigare år blir den nya vinkeln att få in yngre förmågor i föreningen och föra samman ungdomarna med de äldre bilintresserade medlemmarna. På så sätt vill de inspirera både till ett fortsatt bilintresse och säkra en framtid för de legala evenemang som finns.

– Det här kommer vara ett stort evenemang för alla åldrar. Vi satsar framförallt på de ungdomar som är i åldern 13 till 25 år. Vi tycker det är viktigt att ungdomarna i den åldern har legala bilträffar istället för att hänga inne på stan i Kristianstad eller har illegala träffar. På Ivö kan man umgås och ha det roligt ihop istället. Vi tror att vi kan få buskörningarna att minska genom att ha den här typen av evenemang, säger Mikael Bergvall.

Foto: Dan Berggren

TwentyNiners har ett samarbete med bland annat Fryshuset i Östra Göinge och har även fått EU-stöd via Unga Ess för motorevenemanget Ivö Meet 2019. Allt mellan barn-elbilar, lådbilar, EPA-traktorer, bilar och MC finns på plats.

– Alla från noll år upp till, ja, så länge man orkar, är välkomna. Vi kommer bland annat ha en utställning med barnens bilar, ta dit hoppborg och ha godisregn, så hela familjen kan komma tillsammans, säger Mikael Bergvall.

TwentyNiners har även stöttning av flera företag, bland annat Framtidsgymnasiet, som kommer ha en monter på deras första träff och visa upp sin verksamhet.

– Vi vet även av egen erfarenhet att bilintresset motverkar missbruksproblem både av droger och alkohol och därför tycker vi att det är något som är värt att kämpa för att bevara.

För att få unga att engagera sig har TwentyNiners bland annat kontakt med fritidsgårdar i Kristianstad, Östra Göinge och Bromölla. Projektansvarig för Ivö Meet 2019 är Oliver Råsberg som är en av de yngre medlemmarna i föreningen och i det här projektet är det ungdomarna upp till cirka 25 år som kommer vara mest drivande. De äldre är med och hjälper till.

Evenemanget har 25 stycken tävlingsklasser och fina pokaler och priser. De har även en insamling till Ellas Hjältar som är en organisation som hjälper sjuka barn att uppfylla sina drömmar.

Foto: Dan Berggren

Det är inte bara Ivö Meet 2019 på Ivö Camping som är på gång för föreningen. Under sommaren ska de en gång i månaden även anordna EPA-traktorträffar.

– Där blir det mest fokus på åldrarna 15 till 18 år. Det är Fryshuset i i Östra Göinge Broby som håller i det med vår hjälp, säger Mikael Bergvall

Ett annat av flera inplanerade evenemang under sommaren blir bland annat på Kristianstad Österlen Airport den 20 juli.

– Det motorevenemanget kommer bli förhoppningsvis lite större än det på Ivö, i och med att vi slipper färjan. Det blir lättare för folk att ta sig dit. Sedan kommer vi kunna ha aktiviteter där som vi inte har möjlighet till på Ivö, så som burnout-platta, där man tävlar i att bränna däck lagligt.

Foto: Dan Berggren

Foto: Dan Berggren

Foto: Dan Berggren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar