Laddar

Nytt konstverk i Gamlegården värt 700 000 kronor – här är konstnärernas skiss

Statens konstråd har tecknat ett avtal om att uppföra ett verk i Gamlegården värt 700 000 kronor. Här är förslaget från konstnärerna.

delningar

Regeringen har beslutat sig för att göra en satsning på konst i miljonprogramsområdena. Idén är att skapa platser för möten och konstverk som kan engagera. I stadsdelen Gamlegården i Kristianstad ska två av verken uppföras av konstnärerna Anna Högberg och Johan Tirén. De har nu lämnat in ett skissförslag på hur konstverken kommer att se ut.

Ett av de mest utmärkande konstverken som föreslås, är en väg eller linje av marmor som kommer att vara en kilometer lång. Den ska sträcka sig från gräsytan vid Fröknegårdsskolan och ut till Näsby fält. Marmorlinjen är tänkt att vara gatstenar som är totalt två decimeter breda marmorblock.

Så här beskriver konstnärerna sitt förslag: ”Verket pendlar mellan det monumentala, idén om ett landmärke, och det tillbakadragna. Marmorvägen är ett verk som kan skifta mening och betydelse beroende på vad man ser och läser in i det. En linje av marmor löper genom orten från skola till fält, från bildning till natur, en linje som delar och binder ihop.”

Idén är att bygga en symbolisk gräns i marken som går att korsa med ett enkelt steg. Inspirationen kommer delvis från marmorvägen vid Ephesus i Grekland. Den är dock betydligt bredare.

 

 

Marmorvägen genom Gamlegården. Skiss: Anna Högberg och Johan Tirén.

 

Det andra konstverket är en glödlampa som kommer att sitta i någon av lägenheterna i Gamlegården. Den ska kopplas ihop genom internet, med en glödlampa i riksdagshuset i Stockholm. Det innebär att när man tänder lampan i Kristianstad, då tänds även lampan i huvudstaden. Verket har namnet ”Förhandlingen”.

Så här skriver konstnärerna om verket: ”Livet som levs i lägenheten, den vardagen kopplas samman med en annan vardag där beslut fattas. Beslut som även påverkar Gamlegården. Det personliga kopplas samman med det politiska”.

Enligt en beräkning från Statens konstråd, kan konstverken inklusive arbetet kosta cirka 700 000 kronor. Det är oklart exakt när konstverken ska byggas. 24kristianstad.se har sökt konstnärerna.

Relaterade artiklar