Laddar

Nytt beslut från myndigheten – nu får de starta skolan

Det blev en helomvändning för friskolan. Nu får de lov att starta ett ekonomiprogram.

delningar

På torsdagen i förra veckan kom beskedet. Gymnasieskolan Academy of Retail and business (ARN) fick inte starta i Kristianstad. Deras ansökan hade tidigare under året fått avslag av Skolverket och förvaltningsrätten. Motiveringen var att elever i Kristianstad redan kunde få de utbildningar som skolan erbjöd. Det är exempelvis möjligt att läsa företagsekonomi på andra gymnasieskolor.

Skolinspektionen konstaterade kortfattat att gymnasieskolan inte hade förutsättningar att följa föreskrifterna för ”en särskild variant av ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi”. Därför beslutade de att ge avslag. Grunden är det avslag på ansökan på Skolverket tidigare har gjort.

Nu kommer myndigheten med nya besked. Academy of Retail and business, som drivs av den före detta Idol-jurydeltagaren Andreas Carlsson, får starta en ekonomiutbildning.

Skillnaden är att de nu blir godkända att starta det nationella ekonomiprogrammet. Det vill säga utan den specifika inriktning som skolan hade velat dra igång i Kristianstad. Det fanns en vision om att lära ut kunskaper inom bland annat varumärkesbyggande och management. Nu är det istället en mer traditionell utbildning som kommer att tillåtas.

– Vi har tagit ett beslut att de får starta ett nationellt ekonomiprogram under höstterminen år 2018. Däremot får de inte starta den särskilda varianten, säger Petra Jansson på Skolinspektionen.

Inför beslutet har Skolinspektionen gjort en utredning. De konstaterar att flera skolor redan erbjuder ekonomiprogrammet. Inför årets läsår var det 98 elever i Kristianstad som sökte till den utbildningen i första hand. Flera av de tillfrågade kommunerna varnar dock för en överetablering.

Trots det anses den nya gymnasieskolan inte ha någon negativ påverkan för Kristianstads kommun. ARN beräknar att de kommer ha 50 utbildningsplatser ifall de väljer att starta. Det ska i så fall ske i augusti nästa år.

Relaterade artiklar