Laddar

Nya krögaren på Café Årum satsar på närproducerat

I somras tog en ny krögare över på Café Årum. Han har storsatsat på lokala producenter och vill nu fortsätta att utveckla sitt koncept. Här är planerna för framtiden.

delningar

Den 10 juni fick Naturum i Kristianstad en ny krögare till kaféet och restaurangen, bara någon minuts gångväg från centrum. Alexandre Albaret tog över Café Årum. Under tio års tid har han drivit cateringfirma i Kristianstad och har arbetat som kökschef på Kiviks hotell på Österlén.

– Jag hjälpte dem att komma med i White Guide. Även där är konceptet att använda lokala råvaror. På Österlén skaffade jag mig ett kontaktnät med lokala producenter och håller på att bygga upp ett även här i Kristianstad. Jag tror på konceptet att köpa råvaror från närområdet och att stötta alla de producenter som finns lokalt, säger Alexandre Albaret.

Under sommaren har restaurangen bland annat serverat ostbricka med ostar från Glada geten i Hässleholm och Soldattorpets mejeri i Klågerup. Både en prisbelönad must och flera av öl-sorterna är lokalt tillverkade. På menyn finns dessutom en mängd olika bakverk och flera varmrätter.

– Torsken är en storsäljare. Den är lättrimmad och serveras med citronaioli. Vår färska pasta är också väldigt populär. Jag har en klassisk fransk köksutbildning och maten blir klart influerad av det. Vårt koncept är att ha råvaror och mat med hög kvalitet, men till ett lägre pris. Vi har kämpat för det, säger Alexandre Albaret.

 

Det är bra utsikt från Café Årum.

Varför är det viktigt för er att ha råvaror från lokala producenter? – Jag tror på cirkulär ekonomi. När jag köper lokala råvaror så kan de fortsätta att utveckla sina produkter. Det är bättre att stötta lokala hantverkare än att importera från utlandet. Alla småproducenter ska kunna finnas på vår lokal-hylla, säger Alexandre Albaret.

Hur har det gått för restaurangen och kaféet hittills i sommar? – Vi har jobbat väldigt hårt både i servisen och köket. Från dag ett har det varit mycket folk. Vi trodde att det skulle mattas av i augusti, men det bara fortsätter. Många har bokat restaurangen för kalas och vi har även fått flera förfrågan inför bröllop nästa år.

Från och med september kommer Café Årum att byta sommarmenyn till en lunchbuffé. De fortsätter dock med den populära torsken och med färsbiffar. Dessutom kommer de att servera brunch varje helg. Visionen är att kunna ha öppet för gästerna varje dag. Både inomhus och ute på terassen kan man njuta av flera kilometers utsikt mot Vattenriket och in mot staden. Det är en plats där Alexandre trivs.

– Det är roligt att komma till jobbet, här är vi mitt i naturen och vi har hittat bra kollegor. Det är viktigt att alla känner sig välkomna. Hit ska man kunna komma bara för att ta en kopp kaffe eller för att äta lokal producerad mat, säger han.

Även de ansvariga på Naturum är glada över att ha fått en ny krögare som driver Café Årum. Det innebär ett tillskott både för Kristianstadsbor och turister.

– Det betyder mycket för oss. Det är många som besöker Naturum och då skapar det ett mervärde när man kan komplettera med en restaurang. Det har hela tiden varit ett önskemål att kunna ha en krögare som serverar det som är lokalproducerat och ekologiskt, säger Karin Magntorn, föreståndare på Naturum.

Relaterade artiklar