Laddar

Nya besked om Tivolibadet – kan hålla till år 2026

Experterna är eniga om att Tivolibadet sjunger på sista versen. Enligt ett nytt svar kan badhuset dock hålla fram till år 2026.

delningar

Det blivande badhuset som ska byggas i Näsby har vållat stor debatt mellan politikerna i Kristianstad. Majoriteten och oppositionen är oeniga om kostnaden och placeringen. Under gårdagen presenterade Moderaterna ett nytt förslag om att förlägga badhuset i centrum. Samtidigt vill de skjuta på bygget till en lågkonjuktur.

– Vi vänta något år ytterligare med att bygga Kristianstads nya badhus. Då har vi passerat den värsta byggboomen för svenska badhusanläggningar och kommit in i en mer normal period. Då kan vi bygga till mer rimliga produktionskostnader, säger oppositionsrådet Peter Johansson (M).

Det som till viss del har styrt byggtiden tidigare är att Tivolibadet beräknades vara utdömt år 2022. Det är en anledningen till att kommunstyrelsen har tagit beslutet att låta påbörja en projektering för badhuset i Näsby. Det vill säga en anläggning som ska stå klar i årsskiftet 2021/2022.

Experterna från RISE Research Institutes of Sweden gör dock bedömningen att Tivolibadet kan hålla minst till år 2026. Det skriver de i ett mejlsvar till oppositionsrådet Peter Johansson (M). Det är dock en ekonomisk och politisk fråga eftersom att renoveringarna är kostsamma. Mellan 1 och 1,5 miljoner kronor kan notan sluta på årligen.

”Dock är det ofta betydligt mer kostsamt att reparera en så här gammal konstruktion till moderna krav än att bygga nytt. Jag kan däremot vara tydlig med att det är mycket omfattande skador som orsakar en stor reduktion av konstruktionens bärförmåga”, skriver den tekniska experten från RISE.

Konsultbolaget har tidigare genomfört en undersökning av Tivolibadet, som nu håller på att vittra sönder. Deras slutsats är att korrosionsskadorna är omfattande och att det har blivit värre mycket snabbare än vad man räknat med. Ett problem är att det tidigare användes salt i bassängerna som har skyndat på processen med rost.

I dag kommer frågan om planen för badhuset på Näsby att tas upp i kommunfullmäktige. Där kommer Moderaterna att rösta nej. De vill istället driva sitt eget förslag med ett badhus i centrum. Där vill de skala ner på ytan och samtidigt minska byggkostnaden till 365 miljoner kronor.

Relaterade artiklar