Ny sajt gör hundraårig resa genom Kristianstad – via vykort

Kristianstad är en av sex utvalda svenska städer. "Vi ville ha med olika typer av vykort".

delningar

Så sent som i torsdags förra veckan öppnade hemsidan Vykort från förr. På sajten har man samlat inscannade bilder av vykort från sex olika städer – bland annat Kristianstad.

– En kollegas pappa är vykortssamlare och det var så idén föddes. Då började vi ringa olika vykortsföreningar i Sverige och fick tag i fantaster. De som samlar på vykort är ofta inriktade på lokala vykort, berättar Jonathan Björkman, anlitad av resebolaget Expedia som ligger bakom hemsidan.

Vykorten sträcker sig över en hundraårsperiod – från 1890-talet fram till år 1990. Både fram- och baksidan på korten har scannats in så på vissa av dem kan man läsa om författarnas semestrar och upplevelser från Kristianstad.

– När vi valde ut korten var det viktigt med stiluttrycken. Vi ville ha med olika typer av vykort. Om det stod något intressant på baksidan vägde det också tungt, berättar Björkman.

Den person som har hjälpt till med research och hittat vykorten från Kristianstad är vykortssamlaren Sune Persson.

Klicka här för att komma till Vykort från förr. Förutom Kristianstad kan du även kolla in vykort från Filipstad, Kalmar, Karlstad, Sundsvall och Umeå

Text: Samuel Slättman

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar