Laddar

Ny rapport: Så mycket får Kristianstadsborna betala

En ny rapport visar var det är dyrast att bo. Så här ligger Kristianstad till.

delningar

Kostnaderna för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme skiljer sig stort mellan kommunerna i Skåne. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som presenterades under torsdagen.

I den kartläggs avgifter och taxor för flerbostadshus i landets alla kommuner. I hela Sverige är ligger Luleå ligger bäst till, medan Tanum har den högsta kostnaden.

Enligt rapporten ligger Kristianstad på en medelnivå. Totalt 1 729 kronor kostar det för en genomsnittlig tre-rumslägenhet för el, vatten, fjärrvärme och avlopp. Den månadskostnaden har endast ökat med 13 kronor sedan förra årets undersökning.

Grannkommunen Östra Göinge har den högsta kostnaden i hela Skåne, på 2 200 kronor. Det som drar iväg är bland annat elpriset som är landets högsta, beräknat både per fastighet och per lägenhet. Det innebär också att hyran för lägenheter kan sticka iväg.

– Att det skiljer hela 39 procent i pris för samma nyttigheter är inte alls bra för Östra Göinge som är dyrast. Kostnaderna för taxor och avgifter är en stor del av hyran och därför är det viktigt att Östra Göinge kommun tar ansvar och verkar för en rimlig prisutveckling för de kommunala taxorna och avgifterna. , säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby.

 

Så här mycket är månadskostnaden för en lägenhet i nordöstra Skåne:

Kristianstad: 1729 kronor/månad Hässleholm: 1 814 kronor/månad Bromölla: 1 871 kronor/månad Östra Göinge: 2 200 kronor/månad Osby: 1 961 kronor/månad

Fotnot: Undersökningen grundar sig på ett flerfamiljshus med 15 lägenheter, där varje bostad är 67 kvadratmeter stor. De har räknat ut ett genomsnitt i hur mycket el som används, vattenförbrukning, hur mycket sopor som slängs och hur mycket fjärrvärme det går åt.

 

Relaterade artiklar