Laddar

Ny lag för drönare – inget tillstånd krävs

I augusti kommer riktlinjerna gällande drönare ändras. Snart behöver inte privatpersoner söka tillstånd längre.

delningar

Användandet av drönare fick under förra året nya riktlinjer vilket gjorde att det behövdes tillstånd för att flyga, fota och filma med drönare. Nu kommer privatpersoner snart inte behöva söka tillstånd längre.

Från och med den första augusti i år kommer reglerna istället gälla under personuppgiftslagen. Filmning med drönare är då tillåten så länge det inte är kränkande för de personer som filmas.

– Att använda drönare på badplatser eller för att filma in i någons privata bostad eller trädgård är exempel på filmningar som kan vara kränkande i lagens mening. Det är givetvis kränkande att filma någon med en drönare i syfte att förfölja eller skandalisera personen ifråga, förklarar Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen, för Aktuell Säkerhet.

Trots de nya reglerna kommer det fortfarande krävas tillstånd från Transportstyrelsen när företag och myndigheter vill använda drönare för att filma.

Till exempel krävs det starttillstånd från flygplatsen Smaland Airport i Växjö tätort. Dessutom är det förbud att flyga och filma med drönare inom en två kilometers radie från Rättspykiatriska regionkliniken i Växjö, skriver Smålandsposten.

Relaterade artiklar