Laddar

Ny kartläggning: Så mycket kostar det att köpa bostad i Kristianstad

En ny kartläggning från Svensk Mäklarstatistik visar hur bostadspriserna ser ut i Kristianstad.

delningar

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att läget på bostadsmarknaden just nu är väldigt lugnt, sett till hur priserna på bostäder förändras. Nationellt sett har priserna på bostadsrätter minskat med en procent, medan villapriserna stått stilla sedan förra året.

– När vi tittar tillbaka på årets första kvartal kan vi se att det har kantats av små prisförändringar och ett stort utbud. Det är också tydligt att bostadsmarknaden på många håll har skakats om rejält den senaste tiden. Något som i min mening till stor del beror på en allt för kortsiktig och drastisk bostadspolitik, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

I Kristianstad ser läget nästan likadant ut som för resten av landet. Under årets första tre månaderna har priserna på sålda bostadsrätter varken ökat eller minskat. Det innebär att en genomsnittlig lägenhet i dag kostar 1 151 000 kronor att köpa.

Mycket beror dock på storlek, skick och läge. På Hemnet varierar priserna från 375 000 kronor (Charlottesborg) upp till 2,5 miljoner kronor (Hammarslund).

En jämförelse kan göras med den skånska kommunen Höganäs där priserna ökat med 33 procent under samma period. Att köpa en bostadsrätt där kostar nu runt två miljoner kronor.

Priserna på villor har däremot ökat med två procent under de senaste tre månaderna. Det betyder att genomsnittsvillan nu kostar 2 148 000 kronor, enligt sammanställningen från Svensk Fastighetsförmedling. Tierp och Skurup är annars de kommuner där villapriserna ökat mest.

Även här är det klart en stor variation. Den billigaste villan i Kristianstad just till salu finns i Linderöd och säljs på Exekutiv auktion med ett utropspris på 550 000 kronor. Den dyraste inom kommunen är en arkitektritad villa på Äspet i Åhus, med ett utgångspris på 8,3 miljoner kronor.