Laddar

Ny Facebooksida ska lyfta integrationen i Skåne

Det finns många lyckade exempel på integration i Skåne. Nu ska de uppmärksammas på en nystartad Facebooksida.

delningar

#Skånetillsammans heter den nya Facebooksida som Länsstyrelsen Skåne nyligen har dragit igång. Idén är att aktörer från hela Skåne ska visa hur de arbetar för att ge en snabb och effektiv etablering till nyanlända.

I många kommuner pågår det projekt där asylsökande ska lära känna det svenska samhället och lättare komma in på arbetsmarknaden. Den kunskapen vill man nu dela med sig av.

– Skåne tillsammans är en travesti på den nationella konferensen Sverige tillsammans som regeringen ordnade. Vi vill lyfta det som är positivt inom området. Ofta läser man i tidningar mycket negativt om integration, men vi vill visa de goda exemplen, säger Åsa Stenbäck Holmér, integrationssamordnare på Länsstyrelsen Skåne.

På fredagen kom det första exemplet upp på Facebooksidan. Det handlar om Somaliland Förening i Malmö som arbetar för ökad integration med fokus på hälsa, språk och arbetsmarknad. I Kristianstad finns det också flera exempel på arbete med integration, exempelvis projektet Kompis Sverige, där nyanlända och svenskar kan mötas och bli vänner.

–- Vi behöver visa att det är många aktörer som är involverade och att vi samarbetar kring denna viktiga och komplexa fråga. Ett sätt att göra det blir genom #Skånetillsammans som just ska signalera samverkan, säger Åsa Stenbäck Holmér.

Ett exempel som hon lyfter upp är Välkommen till Skåne. Där samarbetar museer, bibliotek, näringslivet och det civila samhället för att ta emot nyanlända. Projektet startades upp efter att ett stort antal människor sökt sig till Sverige år 2015, från krig och konflikter.

Skånetillsammans drivs av RÖK (Regional överenskommelse) som arbetar för etablering av nyanlända med fokus på fem olika punkter. Det är bostäder, arbete, hälsa samt att stödja kommunerna och att göra asylsökande och nyanlända flyktingar mer delaktiga i samhället.

Relaterade artiklar