Laddar

Nu ska Kristianstads unga bagare göra upp i SM

Nu startar tävlingen där årets Unga bagare ska utses. Kristianstad har en stor chans att vinna.

delningar

I morgon kommer elva skickliga ungdomar från hela Sverige att göra upp i SM Unga Bagare. Sju av dem antingen bor i Kristianstad eller studerar på yrkeshögskolan här. Nu ska de tävla på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg om priset som årets bästa unga bagare.

– Jag vill känna att jag gör mitt bästa, sen får vi se ifall det räcker till en pallplats. Jag tycker att de andra tio deltagare är väldigt duktiga, men jag ska försöka ha något ess i rockärmen, säger Lisa Linghäll, 21 år från Kristianstad som arbetar på Ninas Konditori.

Tävlingsveckan börjar redan nu med att juniorbagarlandslaget bakar till förmån för Barncancerfonden. Samtidigt startar tävlingen för Årets bagare, en tävling för de lite äldre konditorerna. Paul Florian Ficard från Hässleholm är en av de få medverkande där.

I dag åker Lisa Linghäll och de andra deltagarna i Unga Bagare också till Göteborg för att göra det första momentet. De får totalt 90 minuter på sig att förbereda sig till onsdagens tävling. Det vill säga att väga upp alla ingredienser noggrant. På onsdagen fortsätter det med bakning.

– Vi startar då klockan sex på morgonen och kör sedan i fem timmar framåt. Jag övar nu på klockningen. Det gäller att disponera tiden väl. Det var inte förrän i går jag bestämde mig för alla former och smaker, säger Lisa Linghäll.

På onsdagen utses också vinnaren klockan 15.00 mitt i köpcentrat Nordstan. En kunnig jury bedömer samtliga bakverk. På tid ska finalisterna göra matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd samt en skulptur av bröd eller en tårta.

De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i EM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagars inspirations­resa till Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

Fakta / SM Unga Bagare:

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.  Det är en bageritävling för bagare upp till 23 år. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen. Tävlingen genomförs i år för 28:e gången och syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare.

– Vi anordnar SM Unga Bagare för att ge unga svenska bagare den uppmärksamhet och plats de förtjänar eftersom de är en viktig resurs för bageribranschen i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och arrangör av tävlingen SM Unga Bagare.

Relaterade artiklar