Laddar

Nu kan de sätta tillbaka Skånska flaggan i Rådhuset

När Region Skåne flyttade in i Rådhuset, så tog de bort den skånska flaggan. De visste nämligen inte ifall den fick vara bredvid den svenska flaggan. Efter att ha kontaktat en expert kan snart Skånes färger visas igen.

delningar

Redan år 2014 började tjänstemännen hos Region Skåne att fundera över de flaggor som satts på ett ställ i Råhuset, vid stora torg i Kristianstad. De kontaktade en expert eftersom att de inte visste ifall den skånska flaggan fick placerad intill den svenska. Något svar fick de inte just då och därför valde de för säkerhets skull att ta bort Skåne-flaggan.

Nu har frågan om flaggorna blivit aktuell igen efter att Sverigedemokraterna lämnat in en motion om flaggning i sessionssalen. Det ledde till att tjänstemännen åter tog kontakt med en statsheraldiker för att be om råd. De vill helt enkelt veta vilka regler som gäller.

Svaret är att det går bra att flagga med den skånska flaggan med den röda Gripen på gyllene botten. Eftersom att korsprydda landskapsflaggor inte har någon officiell status bör de undvikas i offentliga sammanhang. Den svetsa flaggan ska placeras i mitten, Skåne-flaggan till vänster och EU-flaggan till höger.

Därmed kan en Gripen-prydd skånsk flagga få sättas på plats helt enligt reglerna.

Relaterade artiklar