Laddar

Nu får familjer testa biljättens självkörande bilar

Familjerna är positiva. "Det känns riktigt bra att vara en del av det här projektet".

delningar

Från och med i dag börjar Volvo Cars att utveckla sina självkörande bilar, med hjälp av svenska familjer.

Familjerna kommer att testa bilarna på de allmänna vägarna i Göteborg och ge feedback om sina intryck till Volvo Cars ingenjörer.

De två första familjerna har nu fått sina Volvo XC90 som de ska använda sig av för att stötta projektet som kallas Drive-Me. Ytterligare tre familjer kommer att få sina bilar under nästa år och de kommande fyra åren planeras uppemot 100 personer att involveras i projektet.

Ingenjörer på företaget kommer att övervaka hur familjerna använder och interagerar med bilen i sin vardag; när de kör till jobbet, kör barnen till skolan eller åker och handlar.

Volvo Cars planerar att ha en helt autonom bil tillgänglig för försäljning 2021.

– Det känns riktigt bra att vara en del av det här projektet. Vi får tillfälle att ta del i utvecklingen av teknik som en dag kommer att rädda liv, säger Alex Hain, 45 år, som är en av dem som får testköra bilarna.

Drive Me kommer att involvera familjerna i testerna av de olika stadierna i den förarassisterade och så småningom helt autonoma tekniken.

– Vi räknar med att lära oss mycket genom att engagera de här familjerna, och vi kommer att använda oss av deras erfarenheter för att forma utvecklingen av vår teknik för autonom körning så att vi år 2021 kan erbjuda våra kunder en helt autonom bil, säger Henrik Green, senior vice president för företagets R&D-avdelning.

Under de inledande stadierna kommer familjerna att ha händerna på ratten och hela tiden övervaka körningen när de använder sina bilar.

Men med tiden kommer alla deltagarna i Drive Me-projektet, efter att de har fått specialutbildning, gradvis att introduceras till bilar med mer avancerade funktioner för assisterad körning.