Nu drar VM-festen igång i Kristianstad

Arenan står redo för VM i Agility. - Foto: Arkiv

Representanter från 40 länder samlas nu i arenan.

delningar

I morgon kommer Världsmästerskapet i Agility att starta och pågår fram till nästa vecka. Det är första gången som VM arrangeras i Sverige och då har man valt Kristianstad som stad. Totalt ett 40-tal länder kommer att finnas representerade med över 400 deltagare.

– Vi har förberett detta i två år, så det har varit en lång resa. Men nu är vi på plats. Hela Aigilty-Sverige bubblar nu för att detta är igång. Ett VM är något unikt, säger Ida Qvarnström, en av arrangörerna för Agility-VM.

Hundarna tävlar med sina förare i klasserna small, medium och large beroende på hög mankhöjd. På torsdag-fredag är det lagtävling och därefter tävlas det individuellt.

I arenan har det nu byggts upp träningsbanor med konstgräs med stötdämpande underlag. Under VM kommer banorna att byggas om inför varje ny tävling. Det är en utmanande och intensiv sport.

– Agility sker väldigt snabbt, det händer att hundar tar fel hinder. Vår vardag är att ungefär hälften blir diskade. Det kan hända att ett land tävlar i bara tio sekunder och att det sedan är över, säger Ida Qvarnström.

Inför den internationella tävlingen har det sålts över 2 000 biljetter. Det väntas därmed storpublik till arenan. Många av hotellen är fullbokade och restaurangerna har förberett sig för att ta emot massor av gäster. Totalt 170 funktionärer från hela landet har anlänt för att hjälpa till med världsmästerskapet.

Går det att beskriva vad som är speciellt med just Agility?

– Det är en fartfylld sport med ett nära samspel mellan hund och förare, det handlar mycket om kommunikation. Det gäller också att utvecklas, eftersom att det alltid är en ny bana för varje tävling. Det är dessutom väldigt publikvänligt. Det är lätt att hänga med. Man ser ifall någon missar ett hinder och vilka som är snabbast, säger Ida Qvarnström.

Klockan 09.00 på torsdagen är det öppningscermoni för Agility-VM och kort därefter startar tävlingarna. Border Collie och Shetland Sheepdog är de två absolut vanligaste hundraserna som är med och tävlar i arenan detta år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar