Laddar

Nu drar filmfestivalen i Kristianstad igång

Den tioårsjubilerande festivalen startar på fredag.

delningar

Filmfestivalen Bionalen har blivit ett återkommande inslag i Kristianstad och har sedan 2007 arrangerats varannat år. När festivalen nu arrangeras för sjätte gången är temat ”Närproducerad filmkonst med rötterna i världen”.

– I själva programmet utgår mycket från filmer som är gjorda här lokalt. Men det finns också mycket regissörer med rötter i andra länder. Det är det som är tanken med det hela, säger Ronny Jönsson, filmintendent vid arrangören Regionmuseet.

På årets festival återfinns totalt 21 programpunkter – utspridda på lång- och kortfilmer, samtal, work-in-progress, utställningar samt dokumentärfilmer.

– Vi har lyckats att få ett väldigt bra program med bra spridning. Det viktiga är att ha en bredd och att det speglar det som är intressant. Vi har en stor bredd med både nytt och gammalt.

– Vi lyfter fram lite äldre skådespelare som Ernst-Hugo Järegård och har en hyllning till Gösta Ekman, men vänder oss även till den yngre publiken genom en film om Silvana Imam och konstfilmer. Vi har en bredd och det är tanken med det hela, säger Ronny Jönsson.

Hur ser intresset för årets festival ut? – Jag har inte tittat på biljetterna men vet i alla fall att Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är slutsåld, Men de som hanterar biljetter säger att det är ett rätt stort intresse.

Även om Regionmuseet är huvudansvariga för festivalen arrangerar de den inte själva, utan har samarbeten med flera lokala kulturaktörer under festivalen.

Invigningen av Bionalen sker klockan 16:00 på fredagseftermiddagen och därefter pågår festivalen i tre dagar. Hela programmet till Bionalen finner du här.