Laddar

Njut av Emmas värmande gryta i höstrusket

Hösten är på intågande - då passar Emma Håkansson på att bjuda på ett mästerligt recept som värmer hela kroppen.

delningar

Intresset för vegetarisk mat ökar, vilket gynnar både miljön, hälsan och plånboken. Denna vecka rekommenderar Emma en värmade gryta i samband med vår övergång till hösten.

Vegetarisk thaigryta med sötpotatis och kikärtor. Serveras med röd curry- och färskostquesadillas. En mustig och smakrik gryta med len kokosmjölk som kontrasterar fint mot syran i vinet och hettan i den rostade quesadillan. Går bra att servera ris till.

Du behöver (4 port) 1 st stor sötpotatis 1 pkt kikärtor (ca 360 g) 200 g champinjoner 1 st zucchini 2 msk tomatpuré 1 cm färsk ingefära 3 msk grönsaksfond (på flaska) 2 st gul lök 1 msk olivolja 2 dl vitt vin 6 dl vatten 1 burk kokosmjölk 2 krm paprikapulver 2 krm salt 4 st tunnbröd 1 dl naturell färskost 2 tsk röd currypasta Färsk persilja eller koriander Finhackad röd chili

Gör så här Skölj kikärtorna i kallt vatten. Skala sötpotatis och skär ner i kuber. Kvarta champinjoner. Halvera zucchinin på längden och skär i båtar. Skala lök, skär bort ändarna och halvera. Skär i större klyftor. Riv ingefäran fint.

 

Hetta upp olivolja i större kastrull. Fräs sötpotatis, lök och champinjoner i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka hastigt i ca 1 min. Ha i tomatpuré, fond, vatten, paprikapulver och salt. Koka på medelvärme i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk. Ha sedan i riven ingefära, kokosmjölk och zucchini. Ställ på svag värme fram till servering.

Blanda färskost och röd currypasta i skål. Bre på ett tunt lager på varje tunnbröd och vik ihop till en halvmåne. Stek bröden i torr panna på medelvärme tills de fått en fin färg. Skär sedan ut trianglar av varje halva.

Nu är det dags att servera! Häll upp i skålar och toppa med finhackad färsk chili och koriander eller persilja. Doppa quesadillas i grytan. Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Relaterade artiklar