Nedskräpningen halverad – tack vare städhjältarna

Gatorna i Kristianstad är rena, tack vare personalen som plockar upp skräpet. - Foto: Henrik Nordell

De senaste två åren har nedskräpningen i Kristianstad halverats.

delningar

Har du märkt att det har blivit renare i staden? Det beror inte på att Kristianstadsborna har blivit bättre på att slänga skräp i soptunnorna, utan på att det görs större insatser för att hålla skräpet borta. De senaste två åren har nedskräpningen minskat med 50 procent, visar en ny undersökning.

Kommunen mäter nedskräpningen i innerstaden vartannat år. De väljer ut 200 slumpvis valda platser och räknar ut den genomsnittliga nedskräpningen per 10 kvadratmeter.

Resultatet visar att det har gått från 5,18 skräp (per 10 kvadratmeter) år 2018 till 2,59 skräp i år. Anledningen är att fler människor har anställts som plockar upp allt skräp. Varje dag är de ute på gator och i parker för att göra en insats.

– Vi anställde en särskild arbetsledare för att kunna ta emot praktikanter, feriearbetare och extratjänster som nu arbetar med gaturenhållning utöver den ordinarie driftpersonalen, säger Henrik Wester, informatör på kommunens tekniska förvaltning C4 Teknik, i en artikel på kommunens hemsida.

Fimpar från cigaretter är fortfarande den absolut vanligaste typen av skräp, följt av snus och papper/kartong. Nedskräpningen är dock inte helt jämnt fördelad. Kartan visar att Hästtorget är ett exempel på en plats med mycket skräp.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar