Laddar

Naturum arrangerar melodifestival

Naturum kommer att arrangera sin egen melodifestival. Det avslöjades då vårens program blev klart.

delningar

Det är knappt två månader kvar tills Melodifestivalen arrangeras i Kristianstad (2-3 mars). För den som inte kan vänta kommer Naturum att genomföra sin egen speciella tävling under devisen ”Ta chansen”. De gör det klart med naturen i fokus.

Mellan den 3 februari och den 10 mars ska Vattenrikets vassaste sångfåglar ta plats på scen. Där får besökarna till Naturum lägga sin röst på den fågel som har vackrast läte. Klockan 12.00 på lördagarna ska varje ny deltagare presenteras.

– Det är nämligen inte bara människorna som kan sjunga. Även i fåglarnas värld hittar vi goda sångare av vitt skiftande karaktär, säger naturumföreståndare Karin Magntorn, i en artikel på kommunens hemsida.

En av de stora stjärnorna har redan presenterats, nämligen Tranan Ellen. Det är en deltagare som är internationellt känd och som på hemmaplan gärna håller till vid Pulken utanför Yngsjö.

– Med glamorösa fjäderplymer, akrobatiska dansnummer och en röst som fyller hela himlavalvet trollbinder hon tusentals åskådare. Oftast uppträder hon med flera tusen körsångare, säger Karin Magntorn.

Det kommer att dröja till efter den 10 mars innan man vet vem vinnaren är. Det vill säga samma datum som den stora finalen i Melodifestivalen arrangeras på Friends Arena.

I faktarutan kan du se delar av vårens program på Naturum:

Här är några av vårens programpunkter på Naturum.

7 januari– 25 februari: Vinterliv i vattenriket. Häng med en naturvägledare ut i naturums närområde på vintern. Du kan få syn på både fåglar och kanske även utterspår. Start klockan 14.00

21 januari: Örndag i Tosteberga hamn. Skåda örnar med Nordöstra Skånes Fågel- klubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Klockan 9-13. Samma dag kommer Patrik Olofsson att visa bilder från örnarna i Vattenriket klockan 14-15 på Naturum.

20 februari: Under februarilovet bjuds barnen in till flera aktiviteter. Det kommer att starta med en Djurolympiad 20-21 februari klockan 11-14. Den 22 februari blir lär man sig bygga holkar till fåglarna. Den 23:e får man testa på att tova.

4 mars: Tranorna är på ingång och då kommer naturvägledaren att berätta om tranorna i Vattenriket. Det görs under söndagarna i mars månad, klockan 14.00. Den 3:e och 10:e mars kommer även naturfotograf och filmaren Patrik Olofsson att visa bilder och berättar om tranorna.

5 maj: Klockan 14-15 får barn i sällskap med vuxna håva småkryp från Naturums brygga. En aktivitet som återkommit sedan förra året.

18 maj: Kören Trekvart ger en vårkonsert i Lillöborgen. Vattenrikets vänner håller borgen öppen från klockan 17.00 till 20.30.

5 juni: Invigning av Mosslunda naturreservat klockan 13.00. Upplev orkidéer och lyssna på historien om hur området som skulle bli soptipp på 1980-talet fick bli naturreservat år 2017. Arrangeras av Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

6 juni: Musik i redet. Christianstad Symfoniker ger Händels Water Music klockan 15.00. Arrangeras med Kultur- och fritidsförvaltningen och Studiefrämjandet.

 

Relaterade artiklar