Nästan alla fick jobb efter nya utbildningen

25 av 27 elever hade jobb innan de avslutade utbildningen som tandsköterska i Kristianstad. Bilden är en genrebild. - Foto: Arkiv

Den första kullen elever tog sin examen strax innan jul. Då hade nästan alla redan fått en anställning.

delningar

I början av år 2017 fick Kristianstad klartecken från Myndigheten för Yrkeshögskolan att starta en tandsköterskeutbildning. Det är en utbildning på 1,5 år där de studerande bland annat får lära sig att ge undersöknings- och röntgenassistans åt tandläkare och att arbeta förebyggande på skolor.

Strax innan jul tog den första elevkullen examen och redan innan dess har de flesta redan fått arbete. 25 av 27 studenter hade erbjudits jobb med de fortfarande gick utbildningen.

– Det är ju så här det ska vara. Men man blir ändå överraskad och stolt när man får ett kvitto på att vi satsat rätt och att utbildningen håller en god kvalitet, säger utbildningssamordnaren Jana Javurek, i en artikel på kommunens hemsida.

Förklaringen till att så många fått arbete är dels en efterfrågan på arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen är det en liten konkurrens om jobben. Dels har utbildningen nära kontakt med framtida arbetsgivare.

– En fjärdedel av utbildningen görs ute på fältet. Det gör att våra studerande ökar möjligheterna till fast anställning direkt efter studierna. Då har de skaffat sig praktiska kunskaper och värdefulla kontakter, säger Jana Javurek.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar