Nasir lever under hot från talibanerna – kan tvingas återvända

För några veckor sedan fick Nasir sitt andra avslag om uppehållstillstånd. Foto: Mostpohotos samt Bildbyrån

Trots risk att bli utsatt för våld av talibanerna kan Nasir tvingas återvända till Afghanistan.

delningar

För tre år sedan startade Nasir sin resa på flykt från Afghanistan. Det tog flera månader för honom att ta sig genom Europa. Vid gränsen till Iran, mellan Iran och Turkiet, var han nära att bli skjuten.

Väl framme i Sverige bodde han först några veckor i Malmö och fick därefter en trygg plats på boendet Granvillan i Åhus. Där hoppades han på att få ett permanent uppehållstillstånd.

Det tog två år för Migrationsverket innan de tog ett första beslut om Nasir. Han fick då ett avslag på ansökan om asyl vilket innebar att han inte längre skulle få stanna i Sverige. Då hade Nasir redan fått vänner i Sverige, läst språkintroduktion på Österängskolan och gått vidare till fler studier. 

– Här är jättebra och det är ett säkert land. Man kan plugga och göra vad man vill, sade Nasir till Kristianstadsbladet i en artikel förra året. Han hade då en dröm att bli it-tekniker.

Vid det första beslutet hade hans identitet blivit godkänd tack vare passet. Enligt det var han 17 år gammal, vilket innebar att han inte fick utvisas utan ett ordnat mottagande i Afghanistan. Enligt asylreglerna måste myndigheten vara säker på att personer under 18 år tas emot tryggt i hemlandet.

Två dagar senare fyllde Nasir 18 år och blev då myndig. Då behövde Migrationsverket inte längre ta hänsyn till något ordnat mottagande. Han skulle bli tvungen att återvända till det land han flytt.

– Han var väldigt nedslagen och inte särskilt hoppfull. De skriver att det ska finnas ett ordnat mottagande, men de har inte kollat om någon kan ta emot honom. Både hans advokat och många i omgivningen var förvånade över att han fick ett avslag, säger Malin Fahlborg som lärde känna Nasir inför en ljusmanifestation.

Att få uppehållstillstånd via den nya gymnasielagen blev också omöjligt. Enligt reglerna var Nasir tvungen att ha fyllt 18 år innan han fick beslutet om utvisning. Han hade då två dagar kvar till sin födelsedag. Däremot skulle det bli möjligt att få uppehållstillstånd genom arbete. Nasir började därför att jobba.

Ett år senare har nu nästa bakslag kommit. Även Migrationsdomstolen (förvaltningsrätten) har sagt nej till ett uppehållstillstånd efter att det första beslutet överklagades dit.

– I förvaltningsrätten har de hittat information visar att passförfarandet inte stämmer överens. Enligt dem så ska man lämna sitt fingeravtryck när passet hämtas, men Nasir lämnade sitt fingeravtryck redan då han ansökte om pass. Det finns dokument som bevisar det, men de hade inte översatts, säger Malin Fahlborg.

Efter det beslutet bestämde sig Nasir för att åka till  afghanska ambassaden i Stockholm. Där fick han ett intyg på att passet är äkta. Men trots det anser Migrationsverket att identiteten inte är stärkt. Därmed står beslutet fast. Att återvända till Afghanistan skulle innebära en risk för livet.

– Han står uppsatt på talibanernas lista. De säger att han ska få sitt straff. Migrationsverket tror inte på det, men om man som dem bestämmer sig för att allting är förfalskat så är man chanslös. Det är inte alls rättssäkert, säger Malin Fahlborg.

Det som återstår för Nasir är att få uppehållstillstånd genom arbete. Då finns en chans att få uppehållstillstånd och att kunna fortsätta leva i trygghet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar