Namninsamling ska stoppa vindparken utanför Åhus

Så här kan vindkraftparken se ut från Åhusbryggan enligt en ny illustration. Foto: Glenn Strid

Invånarna riktar kritik mot den planerade vindkraftparken. Nu har de startat en namninsamling.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 20 augusti är den sista dagen att lämna synpunkter till Mark- och miljööverdomstolen angående vindkraftsparken i Hanöbukten. Det handlar om ett 80-tal verk med en totalhöjd på 220 meter, som kommer att synas från kusten vid Åhus och Yngsjö. Cirka 250 000 hushåll ska verken kunna försörja med el.

Majoriteten av Kristianstads partier har redan meddelat att de kommer neka Taggen Vindkraft AB att bygga så höga vindkraftverk. Deras veto skulle innebär att verken endast får bli 170 meter höga.

Protesterna har pågått under flera år och nu har det skapats en ny facebooksida för att lyfta frågan. Bevara Hanöbukten heter sidan, med syftet att dela synpunkter om projektet Taggen. De vill att vindkraftverken antingen ska byggas på land eller längre ut till havs.

I gruppen lyfter de bland annat fram den miljökonsekvensbeskrivning som Taggen presenterade år 2015. Den visar hur Hanöbukten kommer att påverkas av en vindkraftsbyggnation.

"Hanöbukten är av riksintresse och havsmiljön är extremt känslig och behöver snarare återhämtning från föroreningar än ytterligare påverkan i form av muddring och pålning av många och stora fundament samt högt industriellt tryck. I Hanöbukten finns många djurarter som behöver skydd (tumlare och ål exempelvis) samt flera naturskyddsområden. Vi hoppas med detta att fler kan få upp ögonen för det som håller på att ske och att beslutsfattare lägger in veto mot detta", skriver de ansvariga för gruppen till 24kristianstad.se

Gruppen poängterar att de är för vindkraft, men att det måste ske i balans med naturens förutsättningar. För att ytterligare sätta press på politikerna har det även startat en namninsamling. Med den vill gruppen ha en ny omröstning om Taggen vindkraftpark. De är för förnybar energi, men vill att verken ska byggas på land.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar