Laddar

Mycket nytt i uppflyttat Åhus IF

Spelaromsättningen har varit stor hos nykomlingen. ”På pappret har vi ett bra lag men det ska bli en enhet som fungerar också”, säger tränaren.

delningar

I den sista omgången av damfyran 2016 stod det klart att Gärds Köpinge IF knep andraplatsen framför näsan på Åhus IF. För andra året i rad blev det en snöplig tredjeplats, för andra året i rad missade Åhus uppflyttningen med minsta möjliga marginal.

Sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Uppflyttningen kom ändå, sedan Åhus IF blivit tilldelade en friplats, och av bara farten vann föreningen damtrean som nykomlingar. Nu är Åhus helt plötsligt uppe i tvåan.

– Det har varit en bra resa. Vi har jobbat med fotbollen i tre år nu och det känns som en bra resa, säger tränaren Fredrik Olsson inför helgens seriestart av Division 2 Södra Götaland.

Är ni redo för division 2 nu? – Så redo man kan va, men det vet man ju inte riktigt. Det känns som att vi ganska redo. Sen ska man inte glömma att vi fortfarande är ett division 3-lag, vi har inte spelat en enda match i division 2. Det känns som att vi jobbat på bra i vinter, varit gott om folk på träningarna och är ett härligt gäng. Det känns som att vi är bra förberedda.

För Åhus del blir det en säsong med betydligt längre resor än i fjol. Från att ha spelat i en lokal serie är Näsums IF nu den enda derbykonkurrenten. De stora favoriterna tror Fredrik Olsson istället huserar i södra respektive västra Skåne.

Kullabygden vann ju den andra tvåan i fjol. Det var en bra serie där Kullabygden var det bästa laget, men nu har de begärt sig ner i tvåan igen. Sen satsar ju Trelleborgs FF uppåt, så jag förutsätter att de har ett bra gäng på pappret. De två ser jag väl som favoriter, utifrån min bedömning.

Vad har ni för målsättning eller ambition inför säsongen? – Min målsättning att alltid att jobba med fotbollen och utveckla fotbollen. I förlängningen är det den som tar oss nånstans. Varje år säger jag att vi ska jobba med fotbollen, så att den är på plats när du kommer till nästa serie.

– Sen är det också en målsättning att få gruppen i år, då vi har några nya i år, som det så ofta är nuförtiden. Att få det att bli en fungerande enhet är en utmaning och viktigt att ta tag i. På pappret har vi ett bra lag men det ska bli en enhet som fungerar också.

– Placeringsmässigt ska vi försöka ha fler lag bakom oss än framför oss. Så kan jag väl säga.

Aktiviteten på spelarsidan har varit stor i Åhus IF i sommar. Sju spelare har lämnat föreningen, däribland jättetalangen Saga Jontoft, medan inte mindre än tolv nyförvärv räknas in. Bland de nya spelarna kan Fredrik Olsson och hans gäng glädja sig åt välbehövlig rutin från Kristianstads DFF och Glimåkra IF.

– Vi har både spetsat och breddat truppen tycker jag. Det var väsentligt. Det är fler matcher och också tuffare matcher, så det känns som att vi behövde det. Jag är mycket nöjd med spelarna som valt att komma till oss, även om vi tappade några ess också.

Premiären i Division 2 Södra Götaland tar plats på söndag. Åhus gästar då en annan nykomling – nämligen DFK Borgeby 09.

Division 2 Södra Götaland: Åhus IF Tränare Fredrik Olsson IN: Ida Sandin (Fjälkinge IF), Ida Trygg (Kristianstads DFF U19), Matilda Andersson (Wä IF), Maria Schön (Gärds Köpinge IF), Elin Almroth (Kristianstads DFF U19), Sofia Fehne (Comeback), Diellza Mustafa (Kristianstads DFF), Zinett Fritzon (Östanå Bruks IF), Emilia Johansson (Kristianstads DFF U19), Tina Rickardsson (Wä IF), Josefine Mårtensson (Glimåkra IF) och Desireé Tittanen (Glimåkra IF). UT: Saga Jontoft (Kristianstads DFF), Louise Jarl Bergqvist (Kristianstads DFF U19), Amanda Wennström (Flyttat), Elin Johansson (Slutat), Maja Bergh (Slutat), Vicky Sand (Slutat) och Moa Olsson (Återvänt till Kristianstads DFF efter utlåning).

Relaterade artiklar