Laddar

Mögel på boende – kommunen anmäler

Mögel har upptäckts på ett stödboende inom Kristianstads kommun. Nu har händelsen anmälts till IVO.

delningar

På ett stödboende för ungdomar som drivs av Kristianstads kommun har det varit problem med mögel. Personalen som arbetar där har hittat mögelfläckar i matförråd, duschutrymmen och i köket.

En del av dem har drabbats av huvudvärk, nästäppa och halsont. Anställda med astma har får besvär när de vistas i lokalerna. Ungdomarna som bor på boendet har också klagat över att det luktar mögel och har drabbats av huvudvärk.

På boendet har man vidtagit åtgärder för att få en bättre miljö att bo och arbeta i. Hittills har det inte varit tillräckligt och därför har kommunen nu gjort en avvikelseanmälan enligt Lex Sarah. Det innebär att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan ganska ifall man har gjort tillräckligt.

Både fastighetsägaren och huvudskyddsombudet ska ha varit på plats och undersökt lokalerna. I köket har en vaktmästare sanerat bort möglet, men arbetet var inte godkänt då anmälan gjordes. Personalen försöker själva att hålla dörren till matförrådet stängd för att minska spridningen av mögellukt.

De som har gjort anmälan vill nu ha en mer drastiskt åtgärd för att slippa besvären med mögel. De konstaterar att det är ”en omedelbar hälsofara”. Deras lösning är att hitta ett annat tillfälligt boende för ungdomarna och att sanera hela fastigheten.

Relaterade artiklar