Laddar

Ministern på besök i Kristianstad – här är hennes löften

På onsdagen besökte ministern Anna Ekström (S) Söderportskolan i Kristianstad. Här är hennes löften till medborgarna.

delningar

På onsdagen gjorde gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) ett besök på Söderportgymnasiet i Kristianstad. Hon inledde sitt besök med en timmes långt möte med skolledarna och talade därefter inför de hundratals eleverna och lärarna på skolan. Fokus låg på den budgetproposition som regeringen i dag har lämnat över till riksdagen.

En viktig fråga för gymnasieskolan är hur många som slutför utbildningen. I dagsläget är det drygt 71 procent av eleverna som tar studenten efter tre år. Den siffran har legat ganska konstant under det senaste decenniet.

Att slutföra sin utbildning är viktigt för att få ett jobb. Satsningar görs därför bland annat på en mer jämlik skola och på kuratorer. Fler unga ska få psykisk hjälp, något som kan leda till att de skolkar mindre.

– Vi måste använda pengarna som bra som möjligt så att alla kan få utbildning och jobb. På skolans område lägger vi stora resurser. Miljardsatsningen gäller både grundskola och gymnasieskolan, säger Anna Ekström.

En av förändringarna för gymnasieskolan blir för de elever som läser de praktiska programmen. År 2010 togs ett beslut under Allians-regeringen att elever på yrkesprogrammen inte skulle behöva läsa in kompetens, för behörighet till högskolan. Det beslutet slopas nu. Ministern kallar det tidigare beslutet för ”olyckligt”. Det kan betyda att de eleverna snart får läsa fler timmar i skolan.

– Vi ska se till att de som går på yrkesprogrammet ska få möjlighet att få högskolebehörighet. Det är viktigt att vi öppnar fler vägar dit. Ifall man går en yrkesutbildning ska det bli möjligt både att gå till jobb och att välja om man vill studera vidare, säger Anna Ekström.

Den ständigt aktuella frågan med lärarbrist vill regeringen också lösa. Dels har de lagt ett förslag om att lägga mer pengar på att rekrytera yrkeslärare. Dels vill de få fler människor in i yrket. Beräkningar från Lärarförbundet har visat att det fattas tiotusentals lärare de kommande åren.

– Bristen på lärare är ett stort problem. Det är många lärare som har lämnat yrket under de senaste åren. Vi måste göra det mer attraktivt. Lärarlyftet är en del av det samt att göra det enklare för lärare att komplettera sin utbildning (så att de får behörighet), sade Anna Ekström.

– Ifall det är någon som funderar på vilket jobb de vill ha, så är lärare ett framtidsyrke, sade ministern till Söderportskolans elever,

Under onsdagen gjorde ministern även ett besök i Hässleholm på Yrkeshögskolan Syd.

Relaterade artiklar