Laddar

Minderårig dömd – efter misshandel på skola

I våras inträffade en misshandel på Österängsgymnasiet. En minderårig kille har nu dömts utav Kristianstads tingsrätt.

delningar

I mars hamnade två killar i bråk på Österängsgymnasiet. Efter att den tilltalade, en kille yngre än 18 år, utfört en konstig hälsning ska han ha utsatts för verbal provokation utav den målsägande. Någonting som följdes utav ett slagsmål.

Kristianstads tingsrätt inte har haft tillgång till några vittnesuppgifter från slagsmålets början, har man inte kunnat utesluta att den tilltalade handlade i nödvärn. De bägge killarna hävdar nämligen bägge att det var den andra som slog först.

Även om mannen handlat i nödvärn finner Kristianstads tingsrätt honom skyldig. Av vittnesuppgifter har man kunnat fastslå att han slagit den andra killen med knytnävar, i sådan grad att det funnits en rädsla att han skulle slå ihjäl honom. En övervakningsfilm har även kunnat bekräfta att mannen slagit målsägande vid flera tillfällen sedan han trillat omkull.

Tingsrätten menar att den tilltalades agerande varit ”uppenbart oförsvarligt” och hänvisar även till det journalutdrag, som stärker vittnets och målsägandes uppgifter.

Kristianstads tingsrätt har med anledning av händelsen dömt mannen för misshandel. Ett brott som enligt normalgraden leder till fängelse. Man har dock tagit hans ålder i beaktning samt det faktum att han befann sig i en nödvärnssituation, och istället beslutat att döma honom till 20 timmars ungdomstjänst.

Relaterade artiklar