Laddar

Miljonsmällen för ABK – måste återplantera träd

AB Kristianstadsbyggen gjorde fel när de sågade ner åtta park för att ge plats till de nya Finlandshusen. Nu ställs det krav på återplantering.

delningar

Under hösten förra året sågade AB Kristianstadbyggens entreprenör ner åtta stycken träd i Tivoliparken. Det gjordes i strid mot detaljplanen för att ge plats till Finlandshusen som nu håller på att byggas. Både medborgare och politiker reagerade på den olovliga trädfällningen, där ABK försvarade sig.

– När vi tog över fastigheten så genomförde vi en fördjupad undersökning. I den kom entreprenören NCC fram till att träden kunde innebär att arbetsmiljörisk. Vi som äger tomten har också ett ansvar för att hindra personskador, sade presskommunikatören för byggbolaget till 24kristianstad.se

Byggnadsnämnden tog upp frågan på sitt bord och i slutet av januari beslutade de att de om en åderplanering för de åtta fällda träden. De träd som ska sättas i marken skulle ha en diameter på minst 20 centimeter. En lista skulle lämnas in till kommunen där det bland annat står vilka arter träden tillhör.

Nu har mark- och miljödomstolen tagit ett beslut om en återplantering, något som Kristianstadsbladet var först att berätta om. Kortfattat innebär det att ABK måste återplantera åtta träd och ha ett skriftligt samråd med kommunen. Enligt bolaget räknar man med att det kommer kosta cirka en miljon kronor.

Relaterade artiklar