Laddar

Mest yta för pengarna i nordöstra Skåne

Att bosätta sig i nordöstra Skåne innebär att du får mest yta för pengarna i länet. En kartläggning av Svensk Fastighetsförmedling placerar Östra Göinge respektive Hässleholm i topp – men även Kristianstad är prisvärt vad gäller bostadsrätter.

delningar

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt hur många kvadratmeter man får för en miljon kronor i Skåne. Separata kartläggningar har gjorts för villor och bostadsrätter – men en gemensam nämnare är att kommuner i nordöstra Skåne finns i topp.

– Om man tittar på det ur ett Sverigeperspektiv så är det ju svindyrt i centrala Stockholm och billigare utanför. Man kan egentligen översätta det fenomenet till alla städer i Sverige faktiskt. Det är den enkla förklaringen till varför man får mer för pengarna när man kommer en bit utanför stadskärnan, säger Lars Petersson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Kristianstad.

Vad gäller bostadsrätter är Kristianstad en av de kommuner där man får flest antal kvadratmeter för en miljon kronor. Genomsnittet ligger nämligen på 73 kvadratmeter och placerar kommunen på en tredjeplats på topplistan – efter Hässleholm och Eslöv. I Hässleholm, som toppar listan, får köparen hela 109 kvadratmeter för en miljon kronor i genomsnitt. Minst antal kvadratmeter får man å andra sidan i Lunds kommun, med 32 kvadratmeter.

– Bostadsrättspriserna i Kristianstad har av tradition eftersläpning. Vi vet egentligen inte varför, men som i hela branschen är läget det avgörande. Vissa bostadsrätter i Kristianstad är ju väldigt dyra och vissa är inte det. Det är precis samma där, när man kommer bort från absoluta centrum så sjunker det även i Kristianstad, säger Lars Petersson och menar att en orsak är att många bostadsrätter i staden ligger långt från centrum.

Bland villorna finns Kristianstads kommun varken med på topplistan över flest eller minst antal kvadratmeter för en miljon i länet. Flest antal kvadratmeter för en miljon kronor får man istället i Östra Göinge kommun – som med ett genomsnitt på 133 kvadratmeter för en miljon kronor toppar listan före Bromölla kommun medan Hässleholms kommun återfinns på fjärde plats. Minst antal kvadratmeter för en villa får man i Vellinge kommun – där en miljon kronor i genomsnitt ger dig 28 kvadratmeter.

– Det är inte lätt att analysera såna här siffror. Det är rätt så komplicerat. Man kan teoretisera jättemycket men det är inte alltid man prickar rätt när man försöker förstå varför det är som det är.

– Men det är viktigt att trycka på att jag tror att det kommer ändras. Vi ser priserna öka, säger Lars Petersson syftandes på hela nordöstra Skåne.

Tidigare i april gjorde Booli en sammanställning åt Aftonbladet av hur många kvadratmeter man får för en miljon kronor – vilken visade på stora skillnader mellan kommunerna i nordöstra Skåne. Den gången gjordes däremot inte separata listor för villor och bostadsrätter.

Fotnot: Kartläggningen är framtagen med hjälp av statistik från Mäklarstatistik och baserar sig på prisstatistik det senaste året. Totalt ingår 29 kommuner i kartläggningen.

Topplista bostadsrätter: Flest antal kvm för en miljon kronor 1. Hässleholms kommun 109 kvm 2. Eslövs kommun 89 kvm 3. Kristianstads kommun 73 kvm 4. Trelleborgs kommun 72 kvm 5. Kävlinge kommun 70 kvm

Topplista bostadsrätter: Minst antal kvm för en miljon kronor 1. Lunds kommun 32 kvm 2. Lomma kommun 36 kvm 3. Malmö kommun 38 kvm 4. Vellinge kommun 38 kvm 5. Helsingborgs kommun 49 kvm

Topplista villor: Flest antal kvm för en miljon kronor 1. Östra Göinge kommun 133 kvm 2. Bromölla kommun 104 kvm 3. Klippans kommun 98 kvm 4. Hässleholms kommun 91 kvm 5. Bjuvs kommun 84 kvm

Topplista villor: Minst antal kvm för en miljon kronor 1. Vellinge kommun 28 kvm 2. Lomma kommun 29 kvm 3. Malmö kommun 31 kvm 4. Båstads kommun 34 kvm 5. Lunds kommun 35 kvm

Relaterade artiklar