Medborgare: Låt kråkor plocka fimpar i Kristianstad

En medborgare vill dressera kråkor att plocka fimpar i Kristianstad. - Foto: Arkiv

Ska kråkfåglar plocka upp fimpar i Kristianstad? Det ska kommunen nu utreda.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Ett innovativt medborgarförslag har lämnats in till Kristianstad kommun, något som togs upp under förra mötet i kommunfullmäktige. Det handlar om att "anställa" dresserade kråkfåglar som kan plocka upp fimpar från cigaretter. Det vill säga stans överlägset mest vanliga skräp. I utbyte skulle de få jordnötter.

"Kråkfåglar har visat sig vara mycket läraktiga, inte minst genom forskning i Lund med flera platser. Fåglarna kan läras att lämna ifrån sig fimpar etcetera mot att de får en jordnöt eller annat godis i utbyte. Eftersom fimpar inte ses som mat av fåglarna, byter de gärna skräpet mot något gott, något ätbart", skriver medborgaren i sitt förslag.

Frågan har nu skickats vidare till tekniska nämnden. De kommer nu att få göra en utredning och ge ett svar på förslaget.

– Vi får väl skicka med ett ”lycka till” till tekniska nämnden. Allt går framåt och utvecklas, sade kommunfullmäktiges avgående ordförande, Anna-Kerstin Larsson (L), i samband med att förslaget togs upp.

Förslaget är dock inte helt orealistiskt. I Nederländerna finns nämligen ett företag som heter Crowded Cities, där de utvecklar ett koncept med att låta just kråkor plocka upp cigarettfilter.

Rent praktiskt går det ut på att kråkan lämnar en cigarett i en behållare. Där läser en kamera av att det är en cigarettfimp som lämnats och därefter släpps en bit mat ner till fågeln som belöning. Deras prototyp ska ha blivit klar under sommaren och har väckt stor uppmärksamhet i hela världen.

"Kråkor är mycket intelligenta, kopierar varandras beteende och lever rikligt i städer. Det gör dem till de ultimata städarna. De kan samla cigarettfilter på de svåraste ställen, där normala skräpplockare inte kan nå", har grundarna Bob Spikman och Ruben van der Vleuten tidigare skrivit.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar