Laddar

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

IFK Kristianstads Philip Henningsson kliver på fredag in i sitt första mästerskap. ”Jag ska försöka ta chansen när jag får den”, säger vänsternian.

delningar

I morgon drar så det 13:e Europamästerskapet för herrar igång. Först ut i turneringen är Sverige som möter Island i premiären.

Den svenska truppen består utav fyra stycken spelare med IFK Kristianstad-kopplingar. De förra IFK-spelarna Fredric Pettersson och Jerry Tollbring samt de nuvarande IFK-lirarna Albin Lagergren och Philip Henningsson. För den sistnämnde – med blott sex landskamper under bältet – blir det mästerskapsdebut.

– Det blir spännande. Ett nytt steg liksom. Nåt man sett framemot ett tag nu, under den senaste tiden. Så det ska bli kul. Det är nåt man drömt om sen man var liten, så det ska bli häftigt, säger Philip Henningsson när 24Kristianstad når honom nere i värdnationen Kroatien.

Har det märkts av att man är debutant? – Nej, det tycker jag inte. I laget är det bra killar allihopa, så man kommer ganska snabbt in i det. Det är mest att man inte känner alla lika bra, som de känner varandra. Men det går ganska snabbt att komma in i det. Så det märks inte nåt speciellt tycker jag.

Vänsternian från Hörby betonar att den svenska mixen ser bra ut. Där det unga laget trots allt innehåller spelare med erfarenhet från toppnivå såväl som nyare förmågor. Likt många andra är dock Philip Henningsson inställd på ett tufft gruppspel – som det så ofta är när det vankas mästerskap.

– Det är en tuff grupp. I ett EM finns det inga dåliga lag. Vi har ju hamnat i en grupp med bara bra lag. Island har många kvalitetsspelare och sen är det Serbien och Kroatien.

– Serbien har säkert mycket folk med sig när de möter oss och har väldigt duktiga spelare på många positioner. De är rutinerade. Kroatien är hemmanation och har inget dåligt lag de heller. Det är världsstjärnor på de flesta positionerna. Det är en väldigt tufft grupp men vi har ett bra lag vi också. Jag tror vi ska kunna vara med och ta oss vidare.

Vad har ni för målsättning inför mästerskapet? – Vi har väl inte satt upp nån exakt målsättning. Det har vi inte gjort och det vet jag inte om vi kommer göra exakt. Utan vi vill vinna varje match vi spelar. Det är inte så mycket konstigare än så. Vi går för att vinna när vi väl spelar, säger 22-åringen.

Men vad är rimligt att förvänta sig av er då? – Svårt att säga. Som jag sa är det en tuff grupp. Är vi på topp tror jag vi kan vinna över de flesta lagen. Men är vi i sämre slag kan vi nog förlora mot de flesta lagen i gruppen också. Så det är svårt att säga. Vi hoppas först och främst på att ta oss till mellanrundan. Sen får man se hur många poäng man tar med sig, vilka man får möta och så.

Vad har du för personliga målsättningar? – Jag vet inte om jag har några extrema. Jag är ganska ny och har inte varit med jättemycket. Så jag säger inte att jag förväntar mig extremt mycket speltid. Utan jag ska försöka ta chansen när jag får den och göra det bra då. Förhoppningsvis leder det till att jag får spela lite mer. Det är de målsättningarna som man kan ha, när man varit med så pass lite som jag har.

I fredagskvällens premiär ställs så Philip Henningsson mot några bekanta ansikten. På andra sidan, i det isländska laget, står nämligen lagkompisarna Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson.

– Det är väl lite speciellt, det är det. Men efter ett tag, när matchen börjat, tror inte man tänker på det så jättemycket. Utan då är det som vilken match som helst. Sen är det klart att det i början kommer vara ovant att se dem på andra sidan.

Vad har ni sagt inför matchen, när du pratat med Olafur och Arnar? – Vi har väl inte pratat så himla mycket om det egentligen. Fram till vår sista match med Kristianstad var det fokus på det. Sen åkte de ganska direkt efter det. Sen har man inte träffat dem förrän nu, när de kom fram här. Så vi har inte pratat så mycket om matchen direkt.

Det nordiska derbyt har avkast klockan 18:15 på fredag och sänds i TV3.

IFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018: Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-). Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-). Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016). Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Relaterade artiklar