Maskerad rånare knivhögg man i bröstet – får långt fängelsestraff

Foto: Robert Rosén

En man attackerades utanför sitt hem i Åhus i höstas. En maskerad man försökte tvinga till sig hans klocka och högg honom sedan i bröstet med en kniv. Nu har två män dömts till fängelse för dådet.

delningar

Händelsen skedde den 7 november förra året. Mannen som senare skulle utsättas för rån- och mordförsök hade varit på en handbollsmatch med sin son. Han parkerade bilen utanför sitt hem vid 21-tiden. När han gick ut ur bilen möttes han av en man som var maskerad med en huva.

Åhusbon hade en klocka av märket Rolex på sig och rånaren ska ha ropat "ge mig klocka, klocka". Mannen blev mycket rädd och försökte springa från platsen samtidigt som han skrek att någon skulle ringa polisen.

Rånaren hann ikapp och försökte dra av mannen klockan. Mannen lyckades ställa sig upp och kände då något som kändes som ett slag. Sonen, som var med under händelseförloppet, kastade då något mot rånaren som backade. Grannarna kom ut och berättade att de ringt polisen och rånaren sprang då från platsen.

Rånoffret satte sig i sin bil för att köra efter rånaren. Först då märkte han att han att han var blöt av blod. Han hade blivit knivskuren i bröstkorgen. Senare ska det ha visat sig att hugget varit mycket nära att träffa hjärtat.

Polis och ambulans tillkallades och den misstänkte rånaren anträffades ganska snart i ett närliggande buskage. Något vapen har dock inte hittats. Den utpekade rånaren har hävdat att det rörde sig om en skruvmejsel och att han använde den i självförsvar. Tingsrätten menar dock att mannens skador tydligt visar att det rör sig om knivvåld och lägger således ingen vikt vid rånarens uppgifter.

Åklagaren hävdade att brottet har planerats av två män. Den ena, en 34-årig man, ska ha förmått en 19-årig man att utföra dådet. Syftet ska ha varit att driva in en skuld av den drabbade mannen. Tingsrätten gör bedömningen att det är så brottet har gått till.

19-åringen döms till fem års fängelse för försök till mord. 34-åringen döms till två års fängelse för medhjälp till försök till rån. Mannen som utsattes för mord- och rånförsöket får ett skadestånd på nästan 140 000 kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar